Home > Recepten

Baby-Lotte met cox-appeltjes en cidersaus

4 kleine lottezadeltjes van ca 250 gr elk

1 kleine ui

1/2 seldertakje

boter

1 kruidentuiltje (peterselie, tijm en laurier)

2 el witte wijn

4 dl room

3 el pineau de Charentes

3 cox appelen

4 bladerdeegtaartjes van boter

1 el bloemsuiker

1 tomaat

1 el gehakte peterselie

peper en zout



Lotte/Zeeduivel:

Ook bekend als 'staartvis' of onder zijn Franse naam 'lotte'.

Het is een vrij grote vis die zijn naam dankt aan zijn reusachtige kop met een enorme bek vol met scherpe tanden.

Zeeduivel is een van de fijnste en duurste vissoorten.

Hij wordt meestal gepocheerd of gekookt maar is gebakken of geroosterd zeker aan te bevelen.
  • Omschrijving recept: Visgerechten; Sausjes; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bereidingstijd: 45 minuten
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Vraag aan uw vishandelaar om de vellen en de vliezen van de lottezadeltjes te verwijderen. De afval hebt u nodig voor de saus.

Pel de ui en snipper hem fijn. Maak het seldertakje schoon en snijd het in stukken.

Smelt een nootje boter en bak er de visafval in. Voeg er de uisnippers, de selderstukjes, het kruidentuiltje en de wijn aan toe en vul verder aan met water tot alles net onder staat. Laat ca 15 minuten koken en giet de bouillon door een zeef. Breng hem opnieuw aan de kook en laat inkoken tot er ca 1 dl overblijft. Voeg er de room bij en laat nog ca 15 minuten zachtjes inkoken tot de saus mooi gebonden is.

Breng ze op smaak met pineau de Charentes, peper en zout.

Smelt ondertussen een nootje boter en bak er de lottezadeltjes in.

Plaats ze vervolgens ca 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snijd elke appel in 8 partjes.

Smelt een nootje boter en bak er de partjes, aan beide zijden, in gaar.

Schik in elk bladerdeegtaartje 6 appeltaartjes en bestrooi ze met de bloemsuiker.

Plaats de gevulde taartjes nog ca 5 minuten bij de lotte in de oven.

Pel en ontpit de tomaat en snijd het vruchtvlees in stukjes.

Schik de lotte en de appeltaartjes op 4 warme borden en lepel de saus over de vis. Bestrooi met de stukjes tomaat en de peterselie.

Notities

Serveer dit gerecht met pureeaardappelen en drink er een glaasje Sancerre of Chablis bij.