Home > Recepten

Andijvietaart, hartig

1,5 kilo andijvie in dunne reepjes (en 1/4 struik extra)

15à g mager ontbijtspek, in dunne reepjes

750 g rundergehakt

1 eetl azijn

1 pakje bladerdeeg

3 eieren

peper

zout

nootmuskaat

2 teel marjolein

2 dl room

75 g geraspte oude kaas



Variaties

---------

1. Voor het vlees : bacon en rauwe ham

2. In plaats van rundergehakt : half-om-half

3. Op het deeg eerst een laagje van plakjes gekookte aardappel leggen

4. De taart afdekken met plakjes gekookte aardappel en royaal bestrooien met geraspte kaas. Dan even in de oven gratineren

5. Andijvie vervangen door spinazie, spitskool, groene kool of prei.
  • Omschrijving recept: Hartig gebak; Groentegerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bereidingstijd: 1 uur
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

1. Andijvie 5 min. in kokend water met zout onderdompelen en in zeef goed laten uitlekken. Spek in droge koekenpan in 8 min. uitbakken. Gehakt toevoegen en rul bakken.



2. Uitgelekte andijvie en azijn bij gehaktmengsel doen en al roerend 5 min. verwarmen. Iets laten afkoelen.



3. Ontdooide plakjes deeg op elkaar uitrollen. Bakplaat ermee bekleden, bodem met vork inprikken. Eieren met zout, peper, nootmuskaat, marjolein en room loskloppen. Door andijviemengsel roeren.



4. Andijviemengsel over deeg verdelen. Kaas erover strooien. Taart in midden van op 225°C voorverwarmde oven in 30-40 min. gaar en goudbruin bakken. Voor serveren - heel dun gesneden - reepjes andijvie erover strooien.