Home > Recepten

Runderlever met appel en kool

500 gr appelen (goudreinetten)

7 el griessuiker

1 kaneelstok

1 ui

boter

500 gr runderlever (in 1 stuk)

100 gr mager spek

1 takje tijm

1 laurierblaadje

1 kleine rode kool

3 el appelazijn

2 el gehakte peterselie

peper en zout
  • Omschrijving recept: Rundvleesgerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bereidingstijd: 30 minuten
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe de appelen samen met de suiker en de kaneel in een pan en overgiet met 1 dl water. Laat op een zacht vuurtje tot moes pruttelen en roer regelmatig om. Snipper ondertussen de ui. Smelt een nootje boter en braad hierin de rundslever en de uisnippers.

Voeg er het in reepjes gesneden spek, de tijm, de laurier en peper aan toe en laat onder gesloten deksel 15 à 20 minuten stoven.

Maak ondertussen de rode kool schoon en snipper hem fijn.

Haal de lever en het spek uit de pan en houd ze warm. Deglaceer de pan met de appelazijn en vermeng met de gesnipperde rode kool.

Snijd de lever in 8 plakjes, schik er telkens 2 in het midden van elk bord en leg er enkele reepjes spek op.

Schik de appelmoes aan de ene kant en de koolsla aan de andere.

Strooi de peterselie over het vlees en serveer met brood of gekookte aardappelen.