Home > Recepten

Runderstoverij met sinaasappel

Voor de marinade:

1 fles rode wijn (75 cl)

sap van 1 citroen

5 takjes peterselie

1 takje tijm

2 laurierblaadjes

2 kruidnagels

1 ui

1 sinaasappel



1,5 kg mals runderstoofvlees in stukjes van ca. 2,5 cm

3 uien

100 g boter

3 sinaasappels

4 eetlepels zwarte ontpitte olijven

1 eetlepel venkel in reepjes

peper en zout
  • Omschrijving recept: Rundvleesgerechten; Marinades; Belgisch (Vlaanderen)
  • Aantal Porties: 8
  • Bereidingstijd: 2u30
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

4 uur vooraf.

Bereid een marinade met een fles rode wijn, het sap van 1 citroen, de peterselie, de tijm, de laurier, de kruidnagels, 1 fijngehakte ui. Schil 1 sinaasappel met een dunschiller en snijd de schil in fijne reepjes. Pers de sinaasappel voeg het sap samen met de schil bij de marinade. Laat het vlees gedurende ca. 4 uur in de marinade liggen.



Op het moment zelf.

Schep het vlees uit de marinade en dep het droog. Zeef de marinade en bewaar ze. Pel de uien en snijd ze fijn. Smelt 100 g boter, bak hierin het vlees en voeg ook de gesneden uien toe. Bak tot de uien glazig zijn, het vlees mag niet te bruin worden.

Breng ondertussen de gezeefde marinade aan de kook, giet dit over het vlees en laat gedurende 2 uur gaarsudderen onder gesloten deksel.

Schil de sinaasappelen dun en snijd de schil in fijne reepjes van 2 mm dikte en 2 cm lengte. Blancheer de reepjes gedurende 10 minuten in 1 liter kokend water. Verwijder uit de geschilde sinaasappelen de vruchtvleessegmentjes. Laat hiervoor een scherp mesje langs de velletjes van de sinaasappel glijden en vang het sap op.

Haal het gaar geworden vlees uit en voeg het sinaasappelsap bij het kookvocht.

Laat de marinade tot 1/3 inkoken. Voeg daarna het vlees samen met de olijven en de venkel erbij Laat het geheel nog 5 minuten sudderen.

Dien op in een schotel en versier met de geblancheerde reepjes sinaasappelschil en sinaasappelpartjes.

Notities

Geef er aardappelen of deegwaren bij.