Home > Recepten

Pompoen, gevuld 3

1 pompoen van ongeveer 2 kg

peper, zout en 2 kruidnagels

800 gr mager kalfsvlees, in blokjes van 4 cm

2 el bloem

boter

1 fijngehakte ui

1 grote fijngehakte wortel

1 fijngehakt seldertje (zonder bladeren)

1 dl droge witte wijn

1 blik gepelde tomaten van 400 gr

300 gr aardappelen, geschild en in dobbelsteentjes
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Kalfsvleesgerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Aantal Porties: 6
  • Bereidingstijd: 1u30
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Was en droog de pompoen grondig en snijd er een deksel van ongeveer 4 cm af. Verwijder met een lepel de zaadjes, haal het pompoenvlees eruit, maar zorg er wel voor dat er ongeveer 2 cm vlees aan de schil blijft zitten. Breng in een kookpot die groot genoeg is voor de pompoen, het water met een beetje zout aan de kook en leg er de pompoen in. Laat op een zacht vuurtje gedurende 30 minuten gaar koken (dan verkleurt de pompoen minder snel).

Controleer regelmatig met een vork of de pompoen zacht is. Haal hem dan uit het kookvocht en leg hem ondersteboven in een vergiet, zodat hij kan uitlekken.

Ondertussen maakt u de vulling. Wentel de vleesblokjes lichtjes in de bloem en kleur ze daarna in hete boter.

Laat in een andere pan een noot boter bruin kleuren en stoof er de gehakte ui, wortel en selder goudbruin in. Voeg het vlees bij de gehakte groenten. Voeg daarna de witte wijn toe en laat op een fel vuur verdampen. Hak de tomaten fijn en doe ze, samen met het sap, peper, zout en kruidnagels bij het vlees en laat ongeveer 30 minuten stoven op een zacht vuurtje. Roer af en toe.

Snijd het pompoenvlees in dobbelsteentjes van ongeveer 2 cm. Voeg ze bij de vlees- en groentenmengeling samen met de aardappelblokjes en laat nog ongeveer 30 minuten sudderen. Breng op smaak met peper en zout.

10 Min voor het einde van de kooktijd verwarmt u de oven op 200°C en legt u er de pompoen 5 min in op een schotel, zodat hij kan opwarmen en het resterende kookvocht verdampt.

Neem de warme pompoen uit de oven en vul hem met gare vulling.

Notities

Serveer hierbij een lichte rode wijn.