Home > Recepten

Kalfsmedaillon met gebakken Jonagold/Calvadosroom

3 middelgrote jonagoldappelen

boter

4 kalfsmedaillons van 140 gram elk

peper en zout

10 cl calvados

4 dl room

1 tuiltje waterkers

8 grote frietaardappelen
  • Omschrijving recept: Kalfsvleesgerechten; Sausjes; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bereidingstijd: 45 minuten
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Schil de appelen met een scherp mesje. Verdeel ze in 4 en verwijder het klokhuis. Snijd elk deel nog eens in 4 partjes, zodat u maantjes krijgt.

Bak de partjes Jonagold goudgeel in een noot boter. Verwijder de appelpartjes en houd ze warm (zorg ervoor dat de partjes niet gekraakt worden).

Dep de kalfsmedaillons droog met absorberend papier. Geef ze een mooie ronde vorm en knoop er een eindje keukentouw omheen. Kruid met peper en zout.

Bak de kalfsmedaillons aan beide zijden bruin in een noot boter, maar zorg ervoor dat het vlees binnenin licht rose blijft.

Neem ze uit de pan en verwijder de bak-boter.

Maak de aanbaksels los met de calvados. Doe er de room bij en kook in tot sausdikte. Controleer de kruiding en roer een nootje koude boter door

een zeef.

Warm de kalsmedaillons en de Jonagoldpartjes nog even op in een hete oven.

Schik zes appelpartjes in een waaier op het bord. Daartegen plaatst u de kalfsmedaillons. Vooraan lepelt u wat saus.

Garneer met een boeketje waterkers.

Serveer hierbij een viertal dikke frieten van 1.5 X 1.5 cm. en 8 cm lang, voorgebakken op 130° en afgebakken op 180°. Leg ze kruisgewijs op elkaar.

Serveer de resterende appelpartjes en frietjes er achteraf bij.

Notities

Schenk hierbij een glaasje witte Graves, of een Tavel (rosé).