Home > Recepten

Wijnbladeren, gevuld 1

125 gr wijnbladeren

60 gr rauwe rijst

125 gr runder- of lamsgehakt

1/2 gepelde en van zaad ontdane gehakte tomaat

1/2 fijngehakt uitje

1 1/2 eetlepel peterselie

1 1/2 eetlepel selderijblaadjes

peper, zout

1 tomaat in schijfjes

1 gehakt teentje knoflook

sap van een halve citroen

4 geperste teentjes knoflook

1/2 eetlepel gedroogde munt
  • Omschrijving recept: Rundvleesgerechten; Lamsvleesgerechten; Libanees
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Doe de wijnbladeren als ze gepekeld zijn in een grote kom, giet er kokend water over, laat 20 minuten trekken, giet af, laat 20 minuten in koud water trekken, giet af, herhaal.

Blancheer de wijnbladeren als ze vers zijn enkele minuten in kokend water tot ze zacht zijn.

Laat de rijst weken, was hem, giet af en vermeng hem in een kom met het vlees, de gehakte tomaat, de ui, peterselie, selderij, zout en peper.

Leg een blad met de nerven naar boven op een schotel.

Plaats 1 opgehoopte theelepel vulling in het midden.

Vouw het steeleinde over de vulling, vouw vervolgens de zijkanten naar het midden en rol op als een sigaar.

Bedek de bodem van een grote koekenpan met een laag tomaat of een overschot aan wijnbladeren.

Leg de gevulde wijnbladeren hierop en duw er stukjes knoflook tussen.

Besprenkel met citroensap en 0.7 dl water.

Bedek met een klein bord en vervolgens met een deksel.

Zet het vuur zeer laag en laat de bladeren 2 uur sudderen of tot ze gaar zijn.

Voeg 20 minuten voor het eind van de kooktijd de 4 geperste teentjes knoflook en de munt, vermengd met wat water, toe.