Home > Recepten

Dolme (gevulde groenten)

1 kop rauwe rijst, gespoeld en 1/2 uur bedekt met water en 1 theelepel

zout 2 koppen verse tomaten, of uit blik

1/2 kop gele spliterwten, 1 uur in 1 kop water geweekt

4 eetlepels masolie

2 middelgrote gehakte uien

1/4 theelepel gemalen kurkuma

6 gehakte sjalotten

1 kop gehakte selderijbladeren

2 eetlepels gedroogde limoen (limoo amoni), tot poeder vermalen

1/2 kop gehakte peterselie of 2 eetlepels gedroogde peterselie

2 eetlepels gedroogde dille

1 eetlepel gedroogde dragon

1 theelepel gedroogde munt

500 gr gemalen lams- of rundvlees, gemengd met 1/2 kop fijngehakte ui

1 kop gepureerde verse tomaten

2 eetlepels citroensap



Alternatieve vullingen:

1 kop rauwe rijst

1/2 kop gele spliterwten

3 eetlepels masolie

2 middelgrote gehakte uien

1/4 theelepel gemalen kurkuma

1/4 kop granaatappelconcentraat

1 kop rozijnen of krenten

2 eetlepels zuurbessen (zereshk)

1 theelepel zout

1/8 theelepel peper



OF

1 theelepel geroosterde komijnzaadjes

500 gr gemalen lams- of rundvlees

2 bladen kool, geblancheerd in kokend water

1/2 kop verse tomatenpuree

2 eetlepels citroensap

1.2 dl water
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Rijstgerechten; Lamsvleesgerechten; Rundvleesgerechten; Iraans
  • Aantal Porties: 6
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Giet de helft van het water van de rijst, doe de rijst in een pan en breng hem op een laag vuur aan de kook. Roer er de gehakte tomaten door en laat 7 minuten sudderen, of tot het meeste vocht is verdampt.

Doe de gele spliterwten in een pan, breng aan de kook en kook 15 minuten op een laag vuur, of tot het meeste vocht is verdampt.

Verhit de olie in een grote pan, voeg de uien en kurkuma toe en roerbak tot de uien bruin zijn (ongeveer 5 minuten).

Haal de pan van het vuur en voeg het rijstmengsel, de spliterwten, sjalotten, selderijbladeren, gedroogde limoen, peterselie, dille, dragon, munt en het vlees toe.

Meng dit goed en zet het opzij.

Dit is genoeg vulling voor 6 tomaten, paprika's, courgettes of 12 tot 15 koolbladeren.

Kies 6 groenten: een assortiment van tomaat, paprika, courgette etc.. is leuker dan slechts 1 soort.

Bereid ze als volgt:

Tomaten: het hoedje afsnijden en de tomaat uithollen. Het vruchtvlees voor de saus bewaren.

Paprika: het hoedje afsnijden en zaad en zaadlijsten verwijderen.

Courgette: In de lengte doormidden snijden en uithollen.

Kool: de bladen 2 minuten in kokend water blancheren. 2 bladen van de buitenkant (om de pan mee af te boorden) en 12-15 bladeren van de binnenkant.

Vul de tomaat, paprika en courgette voor ¾ met de vulling. Bedek de tomaat en de paprika met het hoedje.

Leg de buitenste koolbladeren op de bodem van een grote pan en doe er dan de andere gevulde groenten in.

Voor de koolpakketjes zelf: leg de vulling erop en maak er pakjes van. Leg die in de pan met de sluitkant naar onder.

Giet over de groenten de gepureerde tomaten, het citroensap en het overgebleven tomatenpulp.

Bedek met een bord dat in de pan kan en vervolgens met het deksel.

Laat op een laag vuur 1 uur koken of tot het meeste van het vocht is verdampt.

Notities

Dien warm op met brood, rijst en een salade.