Home > Recepten

Courgettes, gevuld, uit Iran

24 kleine courgettes of 18 middelgrote

zout

3-4 eetlepels boter

1-2 tomaten in schijfjes

2 eetlepels tomatenpuree

sap van 1 1/2 citroen

2-4 teentjes knoflook

1 theelepel gedroogde verkruimelde munt



Vulling:

60-90 gr gele spliterwten

1 fijngehakte middelgrote ui

2 eetlepels boter

250 gr mager lams- of rundergehakt

60 gr gekookte rijst (60 gr = gewicht ongekookte rijst)

3 eetlepels fijngehakte peterselie

2-3 fijngehakte lente-uitjes

zout, zwarte peper

1/2 theelepel gemalen kaneel

een snufje nootmuskaat
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Lamsvleesgerechten; Rundvleesgerechten; Rijstgerechten; Iraans
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Kook de spliterwten 25 minuten in ongezouten water of tot ze zacht zijn.

Laat de ui in de boter glazig worden.

Doe alle ingredienten voor de vulling in een kom en kneed ze door elkaar tot ze volledig zijn gemengd.



Was de courgettes, besprenkel ze met zout en laat ze minstens 1/2 uur in een vergiet uitlekken.

Maak met een appelboor een gaatje aan een uiteinde van iedere courgette en haal de pulp eruit (de andere kant moet dicht blijven).

Maak de vulling (hoeveelheid naargelang de grootte van de courgettes).

Desgewenst kunt u de courgettes in boter aanbakken, tot ze licht gekleurd zijn, maar dit is niet noodzakelijk.

Leg een paar dunne schijfjes tomaat op de bodem van een grote pan met deksel.

Leg de courgettes naast elkaar in lagen op de tomaten.

Meng de tomatenpuree met 2 1/2 dl water en het sap van 1 citroen en doe dit in een klein pannetje.

Breng aan de kook en laat even sudderen.

Giet de tomatensaus over de courgettes, doe het deksel op de pan en laat op een zeer laag vuur 1 uur pruttelen, of tot de courgettes zacht zijn en de vulling gaar is.

Voeg zonodig wat meer water toe.

Knijp de teentjes knoflook uit met wat zout.

Vermeng dit met de munt en het overgebleven citroensap, verdeel het over de courgettes en kook nog een paar minuten langer.

Vul iedere courgette tot de helft; de rijst moet immers nog uitzetten.

Het is niet nodig, het gaatje te dichten.

Desgewenst kunt u de courgettes in boter aanbakken, tot ze licht gekleurd zijn, maar dit is niet noodzakelijk.

Leg een paar dunne schijfjes tomaat op de bodem van een grote pan met deksel.

Leg de courgettes naast elkaar in lagen op de tomaten.

Meng de tomatenpuree met 2 1/2 dl water en het sap van 1 citroen en doe dit in een klein pannetje.

Breng aan de kook en laat even sudderen.

Giet de tomatensaus over de courgettes, doe het deksel op de pan en laat op een zeer laag vuur 1 uur pruttelen, of tot de courgettes zacht zijn en de vulling gaar is.

Voeg zonodig wat meer water toe.

Knijp de teentjes knoflook uit met wat zout.

Vermeng dit met de munt en het overgebleven citroensap, verdeel het over de courgettes en kook nog een paar minuten langer.

Doe alle ingredienten voor de vulling in een kom en kneed krachtig tot alles goed gemengd is.

De groenten mogen slechts voor ¾ gevuld worden, omdat de rijst uitzet.

Gebruik gekookte rijst als de groenten worden gebakken.

Notities

Men serveert het gerecht met yoghurt.

De gevulde courgettes zijn heel lekker in een zwaardere saus.