Home > Recepten

Courgettes, gevuld, in yoghurt

Dit is een variatie op gevulde courgettes uit Syrië.



18 kleine courgettes

zout

3-4 eetlepels boter

1-2 tomaten in schijfjes

2 eetlepels tomatenpuree

sap van 1 1/2 citroen

2-4 teentjes knoflook

1 theelepel gedroogde verkruimelde munt



Voor de vulling:

250 gr mager lams- of rundergehakt

90 gr gewassen en uitgelekte rijst

1 gepelde en gehakte tomaat

2 eetlepels fijngehakte peterselie

zout, zwarte peper

1/2 theelepel gemalen kaneel





Aan deze vulling kunt u een of twee eetlepels rozijnen en/of pijnboompitten toevoegen.

Als alternatief kunt u ook 1/2 theelepel gedroogde basilicum of marjolein toevoegen.



7,5 dl yoghurt

3 teentjes knoflook

zout

1 theelepel gedroogde munt
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Lamsvleesgerechten; Rundvleesgerechten; Rijstgerechten; Midden-Oosten
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Was de courgettes, besprenkel ze met zout en laat ze minstens 1/2 uur in een vergiet uitlekken.

Maak met een appelboor een gaatje aan een uiteinde van iedere courgette en haal de pulp eruit (de andere kant moet dicht blijven).

Maak de vulling (hoeveelheid naargelang de grootte van de courgettes).

Vul iedere courgette tot de helft; de rijst moet immers nog uitzetten.

Het is niet nodig, het gaatje te dichten.

Desgewenst kunt u de courgettes in boter aanbakken, tot ze licht gekleurd zijn, maar dit is niet noodzakelijk.

Leg een paar dunne schijfjes tomaat op de bodem van een grote pan met deksel.

Leg de courgettes naast elkaar in lagen op de tomaten.

Meng de tomatenpuree met 2 1/2 dl water en het sap van 1 citroen en doe dit in een klein pannetje.

Breng aan de kook en laat even sudderen.

Giet de tomatensaus over de courgettes, doe het deksel op de pan en laat op een zeer laag vuur 1 uur pruttelen, of tot de courgettes zacht zijn en de vulling gaar is.

Voeg zonodig wat meer water toe.

Knijp de teentjes knoflook uit met wat zout.

Vermeng dit met de munt en het overgebleven citroensap, verdeel het over de courgettes en kook nog een paar minuten langer.

Vul 18 kleine courgettes zoals in dat recept is beschreven.

Leg ze in een pan en giet er zoveel water op dat ze bedekt zijn.

Breng aan de kook en laat met een deksel op de pan 35 minuten sudderen, tot het water is opgeslorpt en de courgettes bijna gaar zijn.

Voeg zonodig wat water toe.

Maak ongeveer 7 1/2 dl yoghurt klaar om mee te koken (ZIE Yoghurt stabiliseren om ermee te koken), giet die over de courgettes en laat, met een deksel op de pan, nog 20 minuten verder sudderen, tot de courgettes heel zacht zijn.

Pers 3 teentjes knoflook uit met wat zout, voeg 1 theelepel gedroogde munt toe en meng goed.

Bak dit mengsel 2 minuten in 1 eetlepel boter en vermeng het dan met de yoghurt.

Roer en proef, voeg zonodig wat meer zout toe.

Notities

Dien warm op met gekookte rijst.