Home > Recepten

Dolm (gevulde groenten met granaatappel)

6 paprika's (rode en/of groene)

2 eetlepels maïsolie

1 middelgrote ui in schijfjes

250 gr rundergehakt

1 theelepel zout

1/8 theelepel gemalen kurkuma

1/8 theelepel peper

1/4 kop donkere rozijnen

1/4 kop gedroogde zuurbessen (barberries)

1/3 kop granaatappelconcentraat

1 kop verse gehakte peterselie

2 theelepels verse gehakte munt of 1/2 theelepel gedroogde munt

1/2 kop half-gekookte rijst, bereid zoals Chelo (zie beneden)

1 kop water

2 eetlepels tomatenpuree

1 eetlepel citroensap

olie





Dit recept kan ook met 6 kleine aubergines worden bereid.



Chelo:

2 koppen rauwe rijst

zout

1 liter water

4 eetlepels maïsolie

1/8 theelepel gemalen kurkuma

2 eetlepels water

1 middelgrote geschilde aardappel in schijfjes van 1/2 cm
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Iraans
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Chelo:

Spoel de rijst goed; bedek met licht gezouten water en laat een half uur weken. Giet dan bijna al het water af, zodat er ongeveer 1.2 dl overblijft.

Breng 1 liter water aan de kook en voeg de rijst en het overgebleven rijstvocht toe. Kook 8 minuten, giet af en spoel onder koud water.

Zet dit apart.

Doe 3 eetlepels olie in een grote pan, voeg de kurkuma en 2 eetlepels water toe en schud de pan om de inhoud te mengen.

Doe de aardappelschijfjes in een enkele laag in de pan.

Schenk de rijst over de aardappels en vorm er een piramide mee.

Doe het deksel op de pan en kook jet geheel 10 minuten op een laag vuur.

Besprenkel met de resterende lepel olie en leg een theedoek over de pan voordat u er het deksel weer op zet.

Kook op een laag vuur 20 minuten, zodat zich een knapperig korstje op de bodem vormt.

Serveer de rijst en de tadiq (de korst) warm.





Dolm:

Snijd een hoedje van de paprika's en verwijder zaad en zaadlijsten.

Verhit de olie en roerbak de ui 2 minuten op een gemiddeld vuur.

Voeg het rundergehakt, zout, kurkuma en peper toe en roerbak nog 2 minuten of tot het vlees van kleur verandert.

Haal de pan van het vuur en roer er de rozijnen, de zuurbessen, het granaatappelconcentraat, de peterselie, munt en rijst door.

Meng goed.

Vul iedere paprika voor 2/3 met het mengsel en doe het hoedje er weer op.

Vermeng het water, de tomatenpuree en het citroensap.

Zet de paprika's in een geoliede pan die juist zo groot is dat ze er netjes in kunnen zonder om te vallen.

Giet de saus er rond. De saus moet tot de helft van de pepers reiken; giet er desnoods water bij.

Doe het deksel op de pan en laat op een laag vuur 1 uur koken. De saus moet tot de helft zijn ingekookt.