Home > Recepten

Couscous met vlees

750 gr couscous

Voor de bouillon:

750 gr schapenkoteletten

750 gr rundvlees

(1 mergpijp)

1 ui

4 aardappelen

4 wortelen

1 kleine kool

2 meiknolletjes

6 takjes peterselie

1 knolselderij of 2 broccoli's

2 stengels selderij

1 preitje

2 tomaten

2 teentjes knoflook



Voor de vleesballetjes:

3 grote uien

350 gr mager gehakt

1 kleine bosje peterselie

de bladeren van 1 stengel selderij

6 teentjes knoflook

1 ei

75 gr oud wit brood

2 aardappelen

1 kleine cardon

1/4 bloemkool

1 kleine aubergine

1 middelgrote courgette

2 artisjokken



Osbana



VARIA:

2 eieren

50 gr meel

olie

zout, peper

4-kruiden

gemalen kaneel

rozenknoppen in poedervorm

gemalen nootmuskaat



1 thl harissa

sap van 1/2 citroen
  • Omschrijving recept: Deegwaren; Vleesgerechten; Tunesisch
  • Aantal Porties: 8
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Doe 1/2 glas olie in de couscouspan en verhit die; voeg het vlees, de gehakte ui, 1 fijngehakte tak selderij en de gepelde en in vieren gesneden tomaten toe.

Roer enige minuten en vul dan de couscouspan tot 2/3 met water.

Breng het aan de kook en laat het 1 uur pruttelen.

Was de overige voor de bouillon bestemde groenten, schil ze of maak ze schoon.

Maak de groenten voor de vleesballetjes klaar. Gebruik 4-5 soorten al naar gelang het seizoen.

Reken op 2-3 balletjes per persoon.



Verdeel de bloemkool in grote roosjes.

Haal de oneetbare gedeelten van de artisjokken en snijd ze in vieren. Doe ze in een kom water met wat citroensap.

Schrob de courgette schoon, haal er de steel af en snijd hem in twee stukken. Snijd die stukken in de lengte nogmaals in tween. Snijd deze parten in tot 1 cm van boven (zodat het een soort kwastjes worden!).

Schil de aubergine en bereid hem als de courgettes. Idem voor de cardon.

Schil de aardappelen en snijd ze in 3 stukken. Klief ze zoals werd gedaan voor de courgettes.

Spoel al deze groenten, leg ze in een kom en bestrooi ze met zout.



Laat het brood weken.

Hak de uien in een keukenmachine, leg ze in een vergiet met voetjes en strooi er zout over.

Maal het vlees fijn in de keukenmachine en doe het in een kom.

Hak de peterselie, de knoflook en de selderijbladeren in de keukenmachine, voeg ze bij het vlees met het goed uitgeknepen brood, de uien (onder stromend water gewassen om het zout eruit te krijgen en daarna goed drooggeknepen), een koffielepel zout, 3 snufjes peper, 2 snufjes 4-kruiden, 2 snufjes rozenknoppen en 1 snufje nootmuskaat.

Breek over dit mengsel een ei en verwerk het tot een soepel geheel.

Doe de groenten voor de bouillon en eventueel de mergpijp terug in de couscouspan, vul voor 2/3 aan met water en zet de pan op middelhoog vuur.

Spoel de groenten voor de vleesballetjes af en droog ze af.

Doe er de vleesfarce omheen, zodat ronde of ovale balletjes worden gevormd.

Giet een glas olie in een op middelhoog vuur geplaatste pan.

Doe het meel in een bord; klop 2 eieren op; haal de balletjes eerst door het meel en dan door het ei en laat ze in de hete olie goudbruin worden.

Plaats ze in een pan met de na het frituren overgebleven olie, een gepeld teentje knoflook, een koffielepel zout, een snuif peper en ¾ liter water.

Zet de pan op middelhoog vuur, breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 1 1/2 uur pruttelen; de saus moet dik zijn.



Maak de osbana klaar.

Doe in de couscouspan 1 snuif zout, 2 snuiven peper, 2 snuiven 4-kruiden, 2 snuiven rozenknoppoeder en 1 snuif kaneel.

Voeg zonodig wat water toe en doe de osbana in de bouillon.

Zet op laag vuur, bedek voor 2/3 en laat 2 uur sudderen.

Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Doe de couscous in een schaal, de bouillon in een kom, de vleesballetjes en hun saus op een grote schaal, het vlees en de osbana op een andere schaal en de groenten eveneens apart in een schaal.

Geef bij de couscous de volgende saus:

Doe wat bouillon in een kom, los daarin 1 koffielepel Harissa op, voeg het sap van een halve citroen toe en meng alles goed.

Zij die van 'heet' houden, kunnen hun couscous ermee kruiden.