Home > Recepten

Oliebollen 3

500 gr bloem

1 afgestreken theelepel zout

25 gr verse gist of 1 zakje gedroogde gistkorrels

1/2 liter lauwwarme melk

1 ei

1 liter plantaardige olie (zonnebloem- of arachideolie)



Oliebollen mét

Als u uitgaat van 1 keer het basisrecept, kunt u maximaal 325 gr extra ingredienten toevoegen. Als u meer gebruikt, loopt u het risico dat de bollen tijdens het bakken uit elkaar vallen. Maak het basisbeslag en schep er één of een mix van de volgende ingredienten door:



Zoet

- (rum)rozijnen en/of krenten

- gehakte sukade

- gekonfijte sinaasappelschilletjes

- gehakte gekonfijte gember

- stukjes ananas (goed laten uitlekken en droogdeppen)

- stukjes appel



Hartig

- (gefruite) uitjes, spekjes of stukjes olijf

- cocktailworstjes

- blokjes kaas

- blokjes salami of ham
  • Omschrijving recept: Gebak; Nederlands
  • Aantal Porties: 40
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Los de gist op in een deel van de melk en laat dit op een warme plek staan tot er aan de oppervlakte belletjes verschijnen.

Zeef de bloem met het zout boven een kom.

Maak een kuiltje in de bloem en schenk daar het gistmengsel in.

Roer het vocht vanuit het midden door de bloem.

Klop er met de mixer het ei en de rest van de melk door tot een glad beslag ontstaat.

Schep een vulling naar keuze door het beslag en laat het afgedekt met plastic folie op een warme, tochtvrije plaats ± 1 uur rijzen.

Verhit in een ruime pan 1 liter olie tot 180°C.

Vorm met behulp van 2 met olie ingevette lepels of een ijsschep bollen van het beslag en bak deze in porties in 5-8 minuten goudbruin.

Laat de oliebollen op keukenpapier uitlekken.

Tip: Roer oliebollenbeslag, nadat het is gerezen, niet meer door, anders verliest het te veel lucht en wordt het beslag te 'compact'.

Tip: Oliebollen en beignets kunt u het best bakken in olie. Frituurvet stolt namelijk als het koud wordt, waardoor afgekoelde oliebollen en appelflappen er wat onsmakelijk kunnen uitzien. In olie bereid gebak blijft daarentegen mooi.

De juiste temperatuur

Als u geen elektrische frituurpan heeft, moet u zelf de temperatuur van de olie in de gaten houden. U kunt de hitte van de olie op verschillende manieren controleren. Met de broodtest bijvoorbeeld. U laat een stukje brood in de olie zakken en als de olie direct gaat bruisen en het brood na ± 60 seconden bruin gebakken boven komt drijven, heeft de olie de juiste temperatuur. Of met een frituurthermometer: u houdt de punt van de thermometer (te koop bij speciaalzaken voor keukengerei) in de olie en u kunt direct de temperatuur aflezen.

Te heet?

Als er boven de pan een blauwige walm ontstaat, is de olie te heet. De olie is snel weer op de juiste temperatuur als u er enkele soeplepels uit schept, die apart laat afkoelen en de afgekoelde olie weer aan de rest toevoegt.