Home > Recepten

Rumbollen

100 gr krenten

100 gr rozijnen

1 dl rum (80 %)

20-25 gr verse gist

4 1/2 dl lauwwarme melk

1 theelepel suiker

500 gr gezeefde bloem

1 theelepel zout

1 appel in kleine blokjes

frituurolie

poedersuiker



Tips: voor extra luchtig deeg kunt u de helft van de melk vervangen door bier.



Kies voor het frituren van oliebollen en appelbeignets een neutrale olie, als zonnebloem- of maïsolie; de smaak komt dan het beste uit. Laat de olie na gebruik afkoelen en zeef deze door een koffiefilterzakje om hem te zuiveren van allerlei ongerechtigheden. Op een koele plaats bewaard, kunt u de olie nog 4-6 keer op dezelfde manier gebruiken. Daarna vervangen door nieuwe olie.
  • Omschrijving recept: Gebak; Nederlands
  • Aantal Porties: 20
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Was de krenten en rozijnen, droog ze en doe ze in een kommetje.

Schenk de rum erover en laat ze ± 8 uur wellen.

Roer de gist met 1 dl melk en de suiker los.

Meng de bloem en het zout in een beslagkom en maak in het midden een kuiltje.

Schenk de gistoplossing in het kuiltje.

Schenk de rest van de melk erbij en roer of mix het vanuit het midden tot een glad beslag.

Roer de krenten en rozijnen met de rum en de appel erdoor.

Dek het deeg af en laat het op een warme plek ± 1 uur rijzen.

Verhit de olie tot 180°C.

Vorm met behulp van 2 lepels of een ijsbolletjestang bolletjes van het beslag en laat die in de olie glijden.

Frituur de rumbollen met 4 á 5 tegelijk in 4-6 minuten gaar en bruin, draai ze halverwege eenmaal met een schuimspaan om.

Laat de rumbollen op keukenpapier uitlekken.

Leg ze op een schaal en bestrooi ze met poedersuiker.