Home > Recepten

Amandelbollen

5 dl karnemelk

200 gr rozijnen

100 g amandelspijs (Baukje)

45 g amandelschaafsel (Baukje)

1 ei

500 gr bloem

zout

2 zakjes gedroogde gist (Oetker)

frituurolie

poedersuiker

amandellikeur

keukenpapier

plastic folie

schuimspaan

grote metalen ijsbolletjestang
  • Omschrijving recept: Gebak

Bereiding

(Neem de karnemelk 15 minuten voor gebruik uit koelkast).

Spoel de rozijnen in een zeef onder koud stromend water af.

Laat de rozijnen 10 minuten in een kom met ruim warm water wellen.

Laat ze dan in een zeef uitlekken en dep ze met keukenpapier droog.

Klop intussen het ei in een kom los.

Zeef boven een grote kom de bloem en 2 eetlepels zout, meng de gist erdoor en maak in het midden van de bloem een kuiltje.

Schenk daar het ei in en voeg al roerend de karnemelk toe.

Blijf 5 minuten roeren tot een glad beslag ontstaat.

Verkruimel het amandelspijs, roer met he schaafsel en de rozijnen door het beslag.

Dek de kom met plastic folie af en laat het beslag op een warme plaats 1 1/4 uur rijzen tot het volume is verdubbeld.

Roer het beslag daarna niet meer.

Bekleed een vergiet met keukenpapier.

Verhit de olie in een frituurpan tot 175C of tot er witte damp vanaf komt.

Doop een ijsbolletjestang (of 2 metalen eetlepels) in de olie, schep met de tang een bergje beslag uit de kom en laat dit in de hete olie glijden (of schep met een eetlepel een bergje beslag uit de kom en schuif dat met een andere lepel in de olie).

Frituur de oliebollen met 5 tegelijk in 6 minuten goudbruin en gaar, keer ze halverwege.

Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze in de vergiet uitlekken.

Leg de oliebollen op een schaa, besprenkel met de likeur en bestrooi met poedersuiker.