Berliner bollen 3 |
|
40 gr verbrokkelde gist 1 1/4 dl lauwe melk 80 gr suiker 500 gr bloem een mespunt zout 2 theelepels geraspte citroenschil 1 ei + 2 eidooiers 80 gr zachte boter 200 gr dikke jam frituurolie poedersuiker U kunt de bollen in plaats van met jam ook met (ontpitte) pruimen vullen. |
|
BereidingLos de gist in 4 eetlepels lauwe melk op. voeg 1 theelepel suiker toe en laat het gistmengsel staan tot zich bellen vormen.Zeef de bloem, maak een kuiltje in het midden, doe de gistoplossing, de rest van de melk, de rest van de suiker, het zout, de citroenschil, het ei, de eidooiers en de boter in het kuiltje en kneed dit met de handen tot een samenhangende deegbal die loslaat van de kom. Laat het deeg afgedekt ± 45 minuten op een warme plaats rijzen tot het volume is verdubbeld. Kneed het deeg nog even door, deel het in tweeën en rol elk deel tot een lap van 1/2 cm dikte uit. Schep op 1 deeglap met 6 cm tussenruimte lepeltjes jam en leg de tweede deeglap hierop. Druk het deeg rond de jam aan en steek er rondjes uit van 6 cm doorsnede en druk de randen aan. Verhit de frituurolie tot 160°C en bak de bollen in gedeelten in 5-7 minuten goudgeel en gaar; keer ze halverwege. Laat de bollen op keukenpapier uitlekken en bestrooi ze met poedersuiker. NotitiesServeer hierbij een glas Weisse Rössl (zie recept) |
Home > Recepten