Home > Recepten

Nieuwjaarsontbijtbuffet uit Scandinavië

1) 1 deel versgeperst grapefruitsap; 1 deel droge bruisende champagne of champenoise.



2) rundergehakt; peterselie; fijngehakte rode paprika; wat citroenrasp; snuf cayennepeper; zout en peper; paneermeel; 2 blikjes heldere ossenstaartsoep; 1 pot runderfond



3) 1/2 dl sherry; 2 eetlepels wijnazijn; 6 haringen in stukjes; 1/2 gesnipperde paprika; 100 gr gesnipperde sjalot; zout; 4 eetlepels dille; een bekertje crème fraîche; 3 eetlepels slagroom; snuf cayennepeper; zuurdesembrood



4) 12 halve hardgekookte eieren; 100 gr luchtig geklopte boter; 75 gr zalm uit blik; 1 theelepel tomatenpure; zout en peper



5) een bakje wortel-selleriesalade; 2 (met schil) gesnipperde appels; 50 gr geroosterd amandelschaafsel; 150 gr gerookte zalmsnippers; 2 eetlepels zure room; 1 eetlepel mierikswortelpuree; ijsslabladeren.



6) flensjesbeslag voor 12 flensjes; pakje gemengde kruiden (diepvries); 100 gr fijngesneden ham; fijngehakt sjalotje; roomkaas



7) 125 gr boter; 200 gr suiker; 3 eieren; 175 gr gezeefde bloem; 1 theelepel citroenrasp; 2 theelepels gemalen kardemom; 100 gr rozijnen; 50 gr geconfijte sinaasappelschil; 2 dl zure room.



8) 2 dl slagroom stijf; 4 dl yoghurt; 2 pakjes yoghurtbavarois 'citroen'; zakje taartgeleipoeder; 1 blik vossebessen op vocht.
  • Omschrijving recept: Buffetten; Borrelhapjes; Drankjes met alcohol; Soepen; Visgerechten; Eiergerechten; Salades; Pannenkoeken; Gebak; Nagerechten; Scandinavisch
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

1. Flûte met half versgeperst grapefruitsap, half droge bruisende champagne of champenoise.



2. Soepballetjes van rundergehakt met peterselie, fijngehakte rode paprika, wat citroenrasp, snuf cayennepeper, zout en peper, paneermeel en ei in heldere ossenstaartsoep (2 blikjes, gezeefd en aangevuld met 1 pot runderfond).



3. Giet een marinade van 1/2 dl sherry en 2 eetlepels wijnazijn over 6 haringen in stukjes. Meng met 1/2 gesnipperde paprika, 100 gr gesnipperde sjalot, zout, 4 eetlepels dille, een bekertje crème fraîche, 3 eetlepels slagroom en een snuf cayennepeper. Serveer er zuurdesembrood bij.



4. Meng van 12 halve hardgekookte eieren de dooiers met 100 gr luchtig geklopte boter, 75 gr zalm uit blik, 1 theelepel tomatenpuree, wat zout en peper. Spuit de eiholten vol.



5. Doe een bakje wortel-selleriesalade, 2 (met schil) gesnipperde appels, 50 gr geroosterd amandelschaafsel, 150 gr gerookte zalmsnippers, 2 eetlepels zure room en 1 eetlepel mierikswortelpuree in ijsslabladeren.



6. Bak flensjes van flensjesbeslag voor 12 flensjes met een pakje gemengde kruiden (diepvries), 100 gr fijngesneden ham en fijngehakt sjalotje. Bestrijk elk tweede flensje met roomkaas en leg ze op elkaar.



7. Maak een cake van 125 gr boter, 200 gr suiker, 3 eieren, 175 gr gezeefde bloem, 1 theelepel citroenrasp, 2 theelepels gemalen kardemom, 100 gr rozijnen, 50 gr geconfijte sinaasappelschil en 2 dl zure room. Bak de cake Bij 175°C 50 minuten.



8. Klop 2 dl slagroom stijf, meng die met een geklopt mengsel van 4 dl yoghurt en 2 pakjes yoghurtbavarois 'citroen'. Schep dit in hoge glazen, laat het stijf worden en schep er een gelei over van een zakje taartgeleipoeder en 1 blik vossebessen op vocht.