Home > Recepten

Bonensoep, Servisch 2

1 schoongemaakte en in parten gesneden ui

2 uitgeperste teentjes knoflook

1 l water

3 el olijfolie

1 schoongemaakte en kleingesneden ui

4 in plakjes gesneden wortels

2 geschilde en in blokjes gesneden aardappelen

2 el fijngehakte peterselie

1 el paprikapoeder

1 l bouillon

250 gr witte bonen

500 gr zuurkoolspek

250 gr in plakjes gesneden knoflookworst

zout, peper
  • Omschrijving recept: Soepen; Servisch
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Week de witte bonen een nachtje in koud water, kook ze met het weekwater, de parten ui en de uitgeperste knoflook in ca 1 uur gaar en laat ze uitlekken.

Kook het zuurkoolspek in een pan met het water in ca 45 minuten gaar.

Haal het uit de pan, snijd het in blokjes en houd het kookvocht apart.

Verhit de olie in een grote pan en fruit hierin de kleingesneden ui, de plakjes wortel, de blokjes aardappel en de fijngehakte peterselie onder regelmatig omscheppen ca 4 minuten.

Roer het paprikapoeder door het groentemengsel.

Voeg het kookvocht van het spek toe en breng het geheel aan de kook.

Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat het groentenmengsel ca 20 minuten zachtjes koken tot alles gaar is.

Voeg de bouillon, de uitgelekte witte bonen en de blokjes spek toe en laat de soep door en door warm worden.

Maak de soep op smaak met wat zout en peper.

Roer de plakjes knoflookworst vlak voor het serveren door de soep.



Deze stevige soep wordt als volledige hoofdmaaltijd geserveerd.