Home > Recepten

Zuurkool-rijstschotel met spek

300 gr rijst

1 theelepel kummelzaadjes (karwij)

1 theelepel dille

1 theelepel tijm

10 zwarte peperkorrels

1 laurierblad

750 gr naturel- of wijnzuurkool

1 stuk zuurkoolspek van 350 gr

1 dl witte wijn

1 ui

2 eetlepels olijfolie

300 gr rundergehakt

2 tenen knoflook

zout, peper

1 eetlepel paprikapoeder

1 runderrookworst

2 dl zure room

2 1/2 dl volle yoghurt

1 ei
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Rijstgerechten; Varkensvleesgerechten
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Kook de rijst als aangegeven op de verpakking gaar.

Schep de kummel, de dille, de tijm, de peperkorrels en de laurier door de uitgelekte zuurkool.

Leg het spek in een pan, schep er de zuurkool op, schenk er de wijn bij en stoof de zuurkool in een gesloten pan in 20-25 minuten zachtjes gaar.

Bak het gehakt in de olijfolie rul en bak de gesnipperde ui en de uitgeperste knoflook mee.

Breng op smaak met zout, peper en het paprikapoeder en bak nog 1 minuut.

Breng ruim water aan de kook, leg er de worst in, zet het vuur direct uit en laat de rookworst zo 20 minuten wellen.

Neem het spek uit de zuurkool en snijd dit en de worst in plakjes.

Roer de zure room met de yoghurt en het ei los en breng op smaak met zout en peper.

Verwarm de oven voor op 175C.

Schep de helft van de zuurkool in een ingevette ovenschaal, verdeel er de helft van de worst, de helft van de rijst en de helft van het gehaktmengsel over en schenk de helft van het roommengsel over de laagjes.

Herhaal alle laagjes, verdeel er de spekplakjes over en schenk er de rest van de room over.

Bak het gerecht in het midden van de oven in 30-35 minuten gaar.