Home > Recepten

Haantjes, gebraden (Römertopf)

2 haantjes, peper, zout, 2 eetlepels boter, 1/2 kop witte wijn, iets bouillon



Variaties: Voeg aan de haantjes 1 gesnipperde ui, 2 gesnipperde wortelen, 2 ontvelde en in vieren gesneden tomaten en 1/2 fijngemaakt laurierblad toe en laat ze 1/2 uur smoren. Bak dan 1 kop rijst met 1/2 fijngehakte ui in wat boter goudgeel. Voeg 1 1/2 kop bouillon toe en laat het geheel even doorkoken. Voeg de rijst aan de haantjes toe en smoor alles, met de deksel op de schotel, verder gaar.

Of: Neem in plaats van witte wijn mousserende wijn of champagne.

Of: Giet de saus af, Bestrooi de haantjes dik met geraspte kaas en laat ze zonder deksel in de hete oven een bruin korstje krijgen.

Of: Vul de haantjes met de volgende farce: Hak hart en lever fijn met 1 ui, 1 teentje knoflook, 1/2 kopje ham, 1/4 laurierblad, mespunt tijm, mespunt salie, peper en zout.

Of: Bestrooi de gebraden haantjes met gehakte peterselie.

Of: Beleg de haantjes voor het braden met schijfjes spek.

Of: Laat een klein blikje champignons uitlekken, snijd de champignons doormidden en smoor ze met 1 gesnipperde ui en 1 eetlepel gehakte peterselie in 1 eetlepel boter. Bestrooi dit met peper en zout en vul de haantjes met dit mengsel.

Of: Vermeng 2 eetlepels paneermeel met 1 eetlepel boter, 1 eetlepel kerrie en 1 eetlepel citroensap. Bestrijk de haantjes voor het braden met dit smeersel.

Of: Prik 2 goed gewassen citroenen met een vork flink in stop die met gehakte peterselie in de buikholte van de haantjes. Het uitlopende citroensap heeft de haantjes een aparte smaak en maakt ze mals en pikant. Leng de saus aan met zure room.
  • Omschrijving recept: Kipgerechten; Römertopf
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Bestrooi de haantjes met peper en zout, bestrijk ze met gesmolten boter en leg ze tegen elkaar aan in de natgemaakte Römertopf.

Voeg wat boter en de gehakte levertjes toe en overgiet het geheel met de wijn.

Leg de deksel op de schotel, plaats hem in een koude oven, stel de oven in op 200 C en braad de haantjes in 5 kwartier gaar.

Leng de saus met wat bouillon aan.

Notities

Dien deze schotel op met rijst, pommes frites, fijne groente en salade.