Home > Recepten

Glace aux pruneaux/ginger steam pudding/cr.anglais

IJs

200 g pruimedanten

1 glas armagnac

1 glas port



5 eierdooiers

150 g suiker



½ l melk

vanillestokje



Pudding

6 eieren

150 g witte suiker

snufje zout

geraspte schil van 1 citroen

1 eetlepel gember

150 g zelfrijzend bakmeel



Crème anglaise

500 ml melk

vanillestokje

5 eigelen

60 g suiker
  • Omschrijving recept: Nagerechten
  • Aantal Porties: 10
  • Bron: CCA (Cuisine Culinaire Amsterdam)

Bereiding

La glace aux pruneaux à l'Armagnac, ginger steam pudding en crème anglaise





Ontpit de pruimedanten. Breng de armagnac met de port aan de kook. Voeg de vruchten bij het armagnac/port-mengsel; laat ze een half uur in het vocht marineren.



Roer de eierdooiers met de helft van de suiker schuimig.



Verwarm de melk met het opengesneden vanillestokje en de resterende suiker. Laat enige tijd trekken, haal het stokje eruit en voeg dit al roerende bij de opgeklopte eierdooiers. Doe dan terug in de (schone!) pan en laat indikken zonder dat het aan de kook komt. Giet dit mengsel door een zeef en laat afkoelen.



Laat het mengsel draaien in de ijsmachine.



Maak de pruimedanten met de armagnac fijn in de Magimix en voeg deze puree bij het bijna bevroren ijsmengsel in de machine. Laat verder draaien tot het ijs klaar is. Haal het ijs uit de machine en bewaar het in de diepvries.



Ginger steam pudding

Klop de eieren met de suiker, het zout en de citroenschil tot een dikke mousse. Schep het gezeefde zelfrijzend bakmeel en de gember er doorheen.



Verdeel het mengsel over de ingevette dariolevormpjes en dek af met vetvrij papier. Zet in een stoompan en laat in 20 minuten gaar worden.



Crème anglaise

Breng de melk aan de kook, laat het gespleten vanillestokje gedurende 10 minuten in de hete melk trekken.



Klop de eigelen met de suiker op tot dik en luchtig (3 à 4 minuten) en roer dan de hete melk erbij. Doe de saus terug in de pan en verhit langzaam onder voortdurend roeren met een houten lepel, totdat de crème iets dikker is geworden. Kook niet te lang!



Haal de crème van het vuur en giet in een koude kom; laat afkoelen. Dek goed af om velvorming te voorkomen.



Stoom eventueel de puddinkjes nog wat op; laat nog even staan en stort ze op de borden. Serveer met het ijs en de saus; snel. zodat de combinatie nog koud/lauw/warm is.

Notities

Wijntip: Loupiac