Home > Recepten

Creatie van kreeft en kip in heldere kreeftensa...

3 kreeften à 500 g



Court bouillon

1½ kg visgraten (van de tarbot)

2½ l water

½ l droge witte wijn

bouquet & kruiden (wortel, ui, preiwit, selderijblad, zeezout, peper, tijm, knoflook)



5 kleine kippen



kippenbouillon

kipkarkasssen

bouquet & kruiden (wortel, ui, prei, bladselderij, peperkorrels, laurier, foelie)



Saus

kreeftenkarkassen

0,4 dl olijfolie

100 g tomatenpuree

½ l witte wijn

aangemaakt aardappelmeel

8 draadjes saffraan

pernod en cognac



2 courgettes

2 bos bospeen

2 kg aardappels

3 broccolistronkjes

1 kg peultjes

5 tomaten



1 bosje kervel
  • Omschrijving recept: Schaaldiergerechten; Kipgerechten; Sausjes
  • Aantal Porties: 10
  • Bron: CCA (Cuisine Culinaire Amsterdam)

Bereiding

Creatie van kreeft en kip in een heldere kreeftensaffraansaus





Court bouillon trekken op basis van tarbotgraten. 20 minuten laten trekken en passeren. Hierin de kreeften ± 6 minuten per stuk koken. Kreeft meteen af laten koelen in koud water; de kop en de scharen eraf draaien. Haal het vlees uit de scharen en de staarten.



Kip

Snij de "drum sticks” van de poten. Verwijder het sleutelbeen; neem de borsten (plus het eerste stukje vleugel) van de kip. Van de karkassen* en bouquet plus kruiden snel - gebruik desnoods wat Chefpoeder - een bouillon trekken. Bouillon passeren en voor de helft inkoken - eventueel in twee pannen - en hoog op smaak brengen. Hierin poot en borst bijna gaar pocheren, eruit halen en af laten koelen in de koeling. Bewaar een beetje bouillon om straks de kip in op te warmen.



Kreeftensaus

Kreeftoverblijfselen in een brede pan flink aanzetten in de olijfolie, voeg het bouquet plus kruiden en de tomatenpuree erbij. Even verhitten (om te ontzuren) en afblussen met witte wijn; inkoken. Laat 20 minuten trekken en passeer door een doek; eventueel clarificeren met eiwit. Saus tot plus minus de helft inkoken, afbinden met aardappelmeel en op smaak brengen met saffraan, een beetje pernod, cognac en zout.



Garnituur

Aardappel, courgette en bospeen tourneren en alle groente beetgaar blancheren - de wortel het laatste of apart. Tomaat ontvellen, in zessen snijden en zaadjes verwijderen.



Opmaak

Getrancheerde kippenborst en kreeft opwarmen in eigen vocht: respectievelijk kippenfond en court bouillon. Groenten, aardappel en tomaat opwarmen.



Groente en aardappel speels verdelen over het bord. Kip in een ronde waaier in het midden met daarop de kreeft. De saus er gelijkmatig over gieten. Afmaken met takjes kervel.