Home > Recepten

Zuurkool op de wijze van de CCN

2½ kg zuurkool

600 g uien

6 kruidnagelen

2 laurierblaadjes

25 jeneverbessen



500 g spekzwoerd

1 takje tijm

enkele stengels peterselie

10 plakken gerookt buikspek

½ l Elzasser wijn

200 g reuzel

10 schijven kasseler rib



Worst

500 g doorregen varkensvlees

1 kleine ui

¼ groene paprika

¼ rode paprika

10 g colorosozout

1 ei

paneermeel

varkensdarm



50 g boter



10 rookworstjes



Puree

1 kg aardappels

peper

nootmuskaat

1 dl melk

klont boter

1 ei
  • Omschrijving recept: Groentegerechten
  • Aantal Porties: 10
  • Bron: CCA (Cuisine Culinaire Amsterdam)

Bereiding

Laat de zuurkool uitlekken en knijp ze ook nog eens goed uit. Besteek de uien met de kruidnagelen en klem er de blaadjes laurier tussen. Plet de jeneverbessen.



Bedek de bodem van een braadslee met het zwoerd, met de vette kant naar beneden. Leg hierop de helft van de zuurkool, hierop de uien, tijm, peterselie en het buikspek. Leg nu de rest van de zuurkool er overheen. Schenk de wijn erover en vul aan met water of bouillon tot de zuurkool bijna onder staat. Voeg de geplette jeneverbessen en een beetje zout toe en bedek alles met de reuzel en de rest van het zwoerd. Breng alles aan de kook, plaats het daarna in een warme (160°) oven en laat het stoven tot de wijn verdampt is. Vlak voor het einde de bovenste zwoerd verwijderen en de kasseler rib en de worstjes (zie verderop) erbij leggen en afdekken met folie.



Worst

Varkensvlees in stukjes snijden en met de gehaktmolen malen. Ui en paprika klein snijden en er doorheen mengen (niet te veel). Nog eens malen. Meng er kleurzout, 1 ei en 50 gram paneermeel door - goed mengen! Kook een lepeltje van de vulling en proef. Breng eventueel verder op smaak en maak er met de worsthoorn er kleine worstjes van.



De worstjes eerst wellen in heet water. Laat intussen de boter bruinen; haal de pan van het vuur als de boter bruin is. Dep de worstjes droog en braad ze in de gebruinde boter op een zacht vuur bruin.



Kook de gerookte worstjes.



Kook de aardappels en maak er, met de andere ingredienten een kruidige puree van.



Neem een grote voorverwarmde schotel, spuit langs de rand de aardappelpuree, en vul het middengedeelte met de zuurkool. Garneer de schotel met de verschillende soorten vlees.