Home > Recepten

Desserttrio

Sorbet

3/4 l sinaasappelsap

sap van 1 citroen

300 g suiker



Bakjes

60 g boter

125 g poedersuiker

3 eiwitten (ongeklopt)

70 g bloem



fruit



Bavarois

˝ l melk

40 g suiker

1 vanillestokje

22 g gelatine

150 g geconfijte vruchten

150 g gember

˝ dl marasquin

lange vingers

˝ l slagroom

50 g suiker

˝ dl Drambuie
  • Omschrijving recept: Nagerechten
  • Aantal Porties: 10
  • Bron: CCA (Cuisine Culinaire Amsterdam)

Bereiding

- Sinaasappelsorbet: Om 3/4 liter sinaasappelsap te maken is 1,2 kilo sinaasappels nodig. Persen, het sap zeven, dan de suiker toevoegen; laat die smelten door het goed door het sinaasappelsap te roeren. Citroensap toevoegen en het geheel in de ijsmachine schenken; draai er een sorbet van.

- Tulpbakjes: Boter smelten (vooral niet bruin laten worden). Poedersuiker erbij doen, eiwitten doorspatelen en als laatste de bloem. Steeds blijven roeren. Nu de pan van het vuur en zo lang roeren tot een gladde massa ontstaat die van de lepel loopt.

- Zet de oven op 180° neem een kleine pan, draai deze om, smeer de bodem (buitenkant) goed in met boter en dan een dun laagje van het deeg hierop smeren. Zorg dat de pan steeds koud is, of gebruik meerdere pannen. Zet de pan 3-4 minuten in de oven, dan het koekje er af nemen en op een omgekeerd wijnglas in model laten drogen. Laat ze eventueel nog wat doorkleuren in de oven.

- Maak het fruit schoon en snij in blokjes.

- Diplomatenbavarois: Doe de melk in een pan en breng ze aan de kook met de suiker en de in de lengte doorgesneden stok vanille. Laat dit even trekken. Zet de pan van het vuur af, vis het vanillestokje eruit en laat de melk een minuut of 5 afkoelen.

- Maak de gelatine - niet teveel gebruiken - aan met een beetje koude melk en roer dit mengsel door de melk. Zet de compositie met de gelatine in een bak met ijswater.

- Zoek voor de garnering enkele mooie gekonfijte vruchten uit. De rest van de gekonfijte vruchten en de gember in kleine stukjes snijden. De lange vingers in stukjes van 1˝ cm snijden en in een kom met de vruchtjes en de likeur drenken.

- De helft van de slagroom stijf slaan met de helft van de overgebleven suiker. Als de compositie van de melk hangende begint te worden - de vruchtjes moeten erin blijven "drijven” - gaat de slagroom er met het vruchtenmengsel en de Drambuie door. Laat alles in een vorm opstijven in de koelkast.

- Bij het lossen de vorm even in heet water houden en storten. De overgebleven slagroom stijf slaan met de overgebleven suiker, en op de bavarois spuiten. Garneren met de achtergehouden vruchtjes.

- Serveer op een groot bord: de bavarois, een bolletje sorbet en een tulpenbakje met verse vruchten.