Home > Recepten

Caesar Salad 4

2 tenen knoflook

1 dl olijfolie

2 eieren

2 koppen broodcroutons



10 ansjovisfilets

1 eetlepel zout

2 theelepel Dyon mosterd

½ dl rode-wijnazijn

4 kroppen bindsla (gewassen en gescheurd)

zwarte peper

een paar druppels worcestershiresaus

sap van 1 citroen

60 g gemalen parmesaanse kaas
  • Omschrijving recept: Salades; Amerikaans
  • Aantal Porties: 10
  • Bron: CCA (Cuisine Culinaire Amsterdam)

Bereiding

Knijp de knoflook uit in de olie en laat rusten. Bedruip de broodkubusjes met een eetlepel knoflookolie en bak ze in de oven.



Kook de eieren precies 1 minuut in al kokend water.



Maak een pasta van ansjovis en zout in een grote kom. Voeg de mosterd en azijn toe, vervolgens de rest van de olie; klop tot er een emulsie ontstaat. Voeg de sla toe en schud goed om, om de sla goed met de emulsie te laten bedekken. Breek de eieren erover en schud. Knijp de citroen erover uit en schud weer. Voeg de croutons toe en de kaas. Schud voor de laatste maal en serveer.

Notities

Ceasar Salad is misschien wel de populairste traditionele salade in het Amerika van vóór de Franse invasie in de zeventiger jaren. Het was een sjiek gerecht dat vaak met veel gevoel voor theater aan tafel bereid werd. Volgens de overlevering is deze schotel ontstaan toen tijdens zwaar weer een aantal gasten opgesloten zat in een hotel in Californië. De Mexicaanse kok, Ceasar, was tenslotte bijna door de ingredienten heen en moest toch iets op tafel zetten. Uit het beetje dat er nog was (sla, een ei en ansjovis) schiep hij deze salade.