Home > Recepten

Roasted Filet of Beef à l'Americaine with Vidal...

1 ossenhaas van 1500 g



“marinade”: zwarte peper, tijm, salie, (weinig) paprikapoeder en oregano



olie



Saus

1 eetlepel boter

100 g gesnipperde sjalotjes

1 eetlepel zwarte-peperkorrels

3 tenen knoflook

2 laurierbladen

takjes tijm

4 dl droge rode wijn (Cabernet Sauvignon)

3 dl demi-glace

1 theelepel maïzena



Timbaaltjes

650 g zoete uien (in ringen)

3 eetlepels boter

2 tenen knoflook (gehakt)

2 dl slagroom

½ theelepel zwarte peper

6 eieren



Tomatencoulis

3 grote rijpe tomaten

4 eetlepels olijfolie



10 struikjes broccoli
  • Omschrijving recept: Rundvleesgerechten; Amerikaans
  • Aantal Porties: 10
  • Bron: CCA (Cuisine Culinaire Amsterdam)

Bereiding



Roasted Filet of Beef à l'Americaine with Vidala Onion Timbales





Bindt het vlees op in een regelmatige vorm (om gelijkmatig te kunnen braden). Smeer het goed in met de "droge marinade” en laat een uur rusten. Zout het met zeezout vlak voor het braden.



Verhit een laagje olie in een koekenpan (of verdeel de haas over twee pannen). Bak vlug aan alle kanten aan en laat dan 15 minuten in de oven nagaren (dit is rare). Laat nog 15 minuten staan alvorens aan te snijden. Maak de saus in dezelfde pan.



Rode-wijnsaus

Kneus de peperkorrels voorzichtig met de zijkant van een mes. Sauteer de sjalot en peperkorrels 2 minuten in de boter. Voeg knoflook, laurierblad en tijm toe; meng goed en laat nog 2 minuten bakken. Voeg de wijn toe en kook in tot de helft. Deglaceer de braadpan met de ingekookte wijn en voeg de demi-glace toe. Laat 5 minuten sudderen en zeef de saus. Eventueel binden met in water opgeloste maïzena.



Uientimbaaltjes

Sauteer de uien 3 minuten in de boter. Voeg de knoflook en 2 deciliter water toe en roer goed. Laat nog 5 minuten met het deksel op de pan op een klein vuur staan.



Neem het deksel eraf, draai het gas hoog en kook tot het vocht verdwenen is - pas op voor droogkoken. Maal de uien in de blender. Voeg room toe en maal; voeg 1 theelepel zout, peper en eieren toe en maal weer (probeer geen schuim te maken). Giet (door een zeef) in beboterde timbaaltjes (de timbaaltjes ter grootte van circa 100 gram elk).



Zet de vormpjes au bain-marie (met reeds heet water) in een oven van 160° tot ze omhoog komen en een naald of pen er weer schoon uitkomt.



Maak intussen de tomatensaus. Dompel de tomaten kort onder in kokend water en verwijder de velletjes. Snij ze doormidden en verwijder de pitjes. Stoof in wat olijfolie en wrijf ze fijn.



Presentatie

Serveer de in plakken gesneden ossenhaas genappeerd met saus, links en rechts ernaast en struikje gestoomde broccoli en een gestort timbaaltje (met een beetje tomatensaus en een takje groen).

Notities

Vidala uien worden beschouwd als de lekkerste Amerikaanse uien. Ze worden geteeld in één district van Georgia met een zeer zandige bodem. Tegenwoordig worden ze verkocht over heel Amerika en zelfs geëxporteerd. Dit gerecht is een voorbeeld van een verbintenis tussen inheemse Amerikaanse producten en een Franse techniek.