Home > Recepten

An Anthology of American Desserts

Strawberry Shortcakes

350 g bloem (American all-purpose)

1 eetlepel suiker

4 theelepels bakpoeder

½ theelepel zout

100 g boter

1 ei

½ dl melk

1 dl room

2 bakjes aardbeien (of ander fruit, b.v. perziken)

6 dl crème fraîche (heel licht gezoet en geslagen)



Brownies

150 g chocola (puur)

250 g zachte boter (ongezouten)

500 g suiker

5 eieren

1 theelepel vanille-extract

150 g bloem

275 g walnoten (gehakt)



Sweet Potato Pie

1 plak korstdeeg

2 zoete aardappelen

25 g zachte boter

1 ei

100 g suiker

15 g meel

15 g vanille-extract

snufje dubbelkoolzure soda

1 dl karnemelk
  • Omschrijving recept: Nagerechten; Amerikaans
  • Aantal Porties: 10
  • Bron: CCA (Cuisine Culinaire Amsterdam)

Bereiding

Strawberry Shortcakes (Aardbeienzandgebak)

Zeef de bloem voeg suiker, bakpoeder en zout toe. Werk er de boter door. Sla vervolgens de room, ei en melk erdoor. Kneed het deeg 8 tot 10 keer en rol er een plak van 1 cm dikte van. Snij er cirkels van 4 cm Ø uit. Bak deze op 230° tot ze mooi bruin zijn.



Snij het fruit in blokjes en strooi er suiker over. Laat het sap goed in de suiker trekken. (Het is essentieel voor het gerecht om een goede stroop te hebben.)



Splits de gebakjes en smeer er boter op. Verhit ze een beetje tot de boter smelt. Zet de bodem op het bord schep er vruchten plus sap over, plaats het deksel en lepel daar crème over.



Brownies (Chocoladecaketje)

Verhit de oven voor op 160°. Beboter en bebloem een bakplaat.



Smelt de chocola en boter voorzichtig en roer door elkaar. Voeg een mespunt zout toe. Klop eieren, suiker en vanille door elkaar tot een gladde massa - voorzichtig met de hand: er mag niet teveel lucht in geslagen worden. Voeg het boter/chocola-mengsel toe. Spatel er de bloem door tot het mengsel homogeen is en dan de noten. Bak ongeveer 35 minuten tot een pen of naald er weer schoon uitkomt. Snij in repen.



Sweet Potato Pie (Bataattaartje)

Rol het korstdeeg uit en doe dat in een vorm van ± 20 cm Ø (of 10 kleine vormpjes). Bak dit voor in een oven van 180°.



Smeer de zoete aardappels in met wat olie en zet ze 45 minuten in een hete oven. Schil ze en stamp ze goed fijn.



Los de dubbelkoolzure soda in de karnemelk op. Klop de eieren, suiker, bloem, vanille en een snufje zout door de puree en vervolgens de karnemelk. Giet die in de vorm en bak 20 minuten tot de vulling gestold is - controleren door een pen of naald erin te steken. Laat afkoelen.



Serveer op een groot bord de drie desserts.

Notities

Strawberry Shortcakes is een van de klassieke Amerikaanse toetjes. Op Independence Day wordt het vaak geserveerd met blauwe bessen en aardbeien, zodat er een rood-wit-blauw combinatie ontstaat (dat komt ook in Holland van pas). Deze versie staat of valt met vers fruit, pasgebakken zandtaartjes en niet te zoete room.



Brownies zou wel eens hét aller-Amerikaanse recept kunnen zijn — iedere moeder heeft haar eigen recept en bakkerijen hebben er hun reputaties op gebouwd. Dit recept is eenvoudig en maar mijns inziens het beste.



Sweet Potato Pie komt uit de tijd dat chocola een zeer zeldzame luxe was en zelfs sinaasappels er maar eens per jaar (in een goed jaar tenminste) waren. Het is een creatie van arme boertjes — zij maakten iets lekkers van bijna niets — sweet potatoes zijn makkelijk te telen en kunnen lang bewaard worden; ze worden er soms zelfs beter van.