Home > Recepten

Tomaatjes met cassispuree en oreganosorbet, gele

20 gele kerstomaatjes

3 l water

750 g suiker

kruiden: verse tijm, rozemarijn, oregano, lavendel



Puree

500 g bosbessen of zwarte bessen

200 g suiker



Sorbet

1 l water

20 g blanke stroop

160 g suiker

1 bos (= 30 à 40 g) verse oregano

3 eiwitten



200 g hazelnoten



150 g bosbessen voor garnering
  • Omschrijving recept: Nagerechten
  • Aantal Porties: 10
  • Bron: CCA (Cuisine Culinaire Amsterdam)

Bereiding

Voor de tomaten een suikerstroop koken, kruiden toevoegen en 2 uur zachtjes laten trekken.



Suikerstroop af laten koelen tot 60° en hierin de tomaten (ingekruisd) leggen en 10 minuten pocheren.



Het geheel van de kachel nemen en de tomaten in de kruidenstroop af laten koelen.



Bosbessenpuree

Bosbessen op een bakblik leggen met de suiker bestrooien en in de oven op 160 à 170° open laten springen. In de blender pureren en door een fijne zeef wrijven.



Sorbet

Water met niet te veel suiker en blanke stroop (glucosestroop) verhitten, de oregano toevoegen en 60 minuten laten trekken. Het geheel zeven en er 3 geslagen eiwitten door spatelen. In de sorbetmachine tot een sorbet draaien. Hierna in de vriezer verder laten harden.



De hazelnoten in de hete oven licht roosteren en grof hakken.



Presentatie

De tomaten uit de siroop en op een doek of papier uit laten lekken en twee stuks per bord dresseren. Een of twee bolletjes sorbet in het midden plaatsen. Met de bessenpuree en de overgebleven bessen fantasievol garneren. Hierover de hazelnoten garneren, niet te veel.