Home > Recepten

Makreel gestoofd in tomaat, foelie, sereh, djer...

6* middelgrote verse makrelen



3 uien

8 vleestomaten

5 stengels citronellagras (sereh), bij voorkeur vers

14 bladeren daun djeruk purut (citrusblad)

2 pepertjes (lomboks)

2 tenen knoflook

20 g foelie

1 fles sherry
  • Omschrijving recept: Visgerechten; Oosters
  • Aantal Porties: 10
  • Bron: CCA (Cuisine Culinaire Amsterdam)

Bereiding

Makreel gestoofd in tomaat, foelie, sereh, djeruk purut en sherry





Snij de buikholte van de vis open; zet het mes achter de kieuwvin en snij de kop er schuin af. Verwijder de ingewanden.



Snipper de uien, snij de tomaten in vieren en verdeel deze over de braadslee. Snij de sereh, djeruk purut, pepers en de knoflook fijn en meng deze door het tomatenmengsel. Strooi hier de foelie over en giet daar weer overheen de sherry.



Leg de makrelen bovenop het mengsel, dek de braadslee af met aluminiumfolie en gaar dit alles 45 minuten lang in de oven op ± 200°.



Haal de braadslee uit de oven en laat deze een weinig afkoelen.



Haal de makrelen uit de braadslee en “til” de filets van de graat. Verwijder zorgvuldig de buikgraatjes!



Doe het gehele stoofmengsel plus 1 filet (eventueel in delen) in de keukenmachine en pureer dit. Haal de verkregen massa door een zeef en verwarm dit opnieuw in een sauspan; breng op smaak met peper en zout.



Verwarm de filets even in een stoompan. Verdeel de filets in twee stukken en leg ze kruislings over de borden en nappeer de saus hierover. Maal er langs de rand van het bord nog wat peper over.

Notities

Wijntip: Gewurtztraminer Turckheim