Eendenborst, gesauteerd met duizend-jarige saus... |
|
Saus 40 g kaneelstokjes 20 g kruidnagels 40 g steranijs 20 g szechuanpeper een scheut ketjap manis 7 dl jus de veau Rijst 1 bosje verse koriander 400 g basmatirijst 10 wilde-eendenborsten 700 g verse shii-takes |
|
BereidingGesauteerde eendenborst met duizend-jarige saus en geroosterde shii-takes en korianderrijstDoe alle specerijen in een pan met wat water en laat ± 15 minuten trekken. Voeg zoveel van het vocht toe aan de jus de veau tot de gewenste smaak ontstaat. Kook eventueel nog wat in of bind de saus met maïzena of arrowroot aangemaakt met een beetje water. Hak de korianderblaadjes zeer fijn en meng deze met de rijst. Kook de rijst met 5 gram (1 afgestreken eetlepel = 15 gram) zout in ± 20 minuten gaar en giet deze af. Laat de rijst geforceerd afkoelen en verdeel deze over 10 kleine beboterde timbaaltjes. Snij de velkant van de eendenborsten in verticale en diagonale richting zo ver in dat de filet net niet wordt geraakt. Sauteer de eendenborsten om-en-om kort op hoog vuur in wat olie, bestrooi ze met peper en zout en laat ze 15 minuten rusten. Doe nu de eendenborsten in de oven die is voorverwarmd op 200° en gaar ze ± 10 minuten. (Als je vocht ziet verschijnen op de bovenkant is het vlees medium-rare.) Rooster in de tussentijd de shii-takes in een zeer hete koekenpan zonder gebruik van boter, of olie. Keer de shii-takes zeer regelmatig en blijf ze steeds goed aandrukken door middel van een vork of een ijzeren spatel. Peper en zout de paddestoelen terwijl ze nog warm zijn. Verwarm de rijst en keer dan het hete timbaaltje om op het bord. Trancheer de inmiddels gaar geworden eend en rangschik de dunne plakjes om de rijst heen. Giet de saus om de rijst en de eend heen, zó dat er een cirkel ontstaat. Rangschik de shii-takes ook in een cirkel om de eend en rijst. NotitiesWijntip: Cabernet Suavignon Zonnebloem |
Home > Recepten