Home > Recepten

Baklava 5

350 gr gesmolten boter

175 gr grofgehakte amandelen

175 gr grofgehakte walnoten

2 theelepels kaneel

1/2 theelepel kruidnagelpoeder

24 plakjes fyllodeeg

350 gr suiker

350 gr honing

4 eetlepels water
  • Omschrijving recept: Gebak; Grieks; Turks
  • Aantal Porties: 50
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.

Vet een flinke rechthoekige ovenschaal (± 32 x 22 cm) met wat gesmolten boter in.

Leg de plakjes fyllodeeg uit en bestrijk ze stuk voor stuk met gesmolten boter.

Vermeng in een kom de gehakte noten, de kaneel en het kruidnagelpoeder.

Leg 1 plakje fyllodeeg op de bodem in het midden van de ingevette schaal.

Verspreid daarop 7 plakjes deeg en laat het overtollige deeg over de rand hangen.

Strooi er 1/3 deel van het notenmengsel over en leg daarop 4 plakjes deeg.

Strooi er nog 1/3 deel van het notenmengsel over en leg daarop weer 4 plakjes deeg.

Strooi er de rest van het notenmengsel op en dek af met de resterende plakjes fyllodeeg.

Vouw de overhangende randen van 7 plakjes deeg weg, laat het overtollige

deeg van het laatste deegplakje weer over de rand van de schaal hangen en snijd dit met een scherp mesje netjes bij.

Maak met het mesje door alle lagen van het gebak diagonale sneden van ± 4 cm en doe hetzelfde in de andere richting, zodat diamantvormige stukjes ontstaan.

Bak de baklava ± 1 uur, zet de oven dan uit en laat de schaal nog ± 30 minuten in de oven staan.

Bereid intussen de siroop.

Vermeng daarvoor boven middelhoog vuur de suiker, de honing en het water in een pan met dikke bodem en roer tot de suiker is opgelost.

Zet het vuur hoog en breng de siroop al roerend aan de kook.

Temper het vuur weer tot middelhoog, laat de siroop 5 minuten pruttelen en neem de pan dan van het vuur.

Neem de baklava uit de oven, giet er de warme siroop over en laat die in alle lagen doordringen.

Snijd de 'diamantjes' goed van elkaar los en laat ze, alvorens ze te serveren, helemaal afkoelen.