Home > Recepten

Bosbessenvlaai

Voor het deeg:

200 gr bloem

1 mespuntje zout

100 gr koude, harde boter

1 dl ijskoud water



Voor de vulling:

150 gr suiker

40 gr bloem

500 gr bosbessen

2 theelepels citroensap

1 eetlepel koffiemelk
  • Omschrijving recept: Gebak
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Deeg:

Meng de bloem met het zout in een kom en snijd de boter hierin met 2 messen tot kruimels.

Giet er het water bij, roer met een mes tot de bloem al het vocht heeft opgenomen en kneed er dan met koele handen snel een soepel deeg van.

Laat dit op een koele plaats minstens een half uur rusten.

Bestuif het werkblad en de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een lap die groot genoeg is om er de vorm mee te bekleden.

Reserveer daarbij voldoende deeg voor het vlechtwerk.

Bestrijk een vlaai- of boterkoekvorm met boter, leg de deeglap erin, druk deze licht aan en snijd overhangende delen weg.

Leg deze op elkaar en rol ze, met het achtergehouden deeg, tot een lange lap uit.

Rader er met een deegwieltje of met een mes smalle reepjes van.

Verwarm de oven voor op 200°C.



Vulling:

Zeef de suiker en de bloem in een kom, schep er de bosbessen en het citroensap door en vul hier de vorm mee.

Leg er de uitgeraderde deegreepjes als een vlechtwerk over, maak de uiteinden van de reepjes nat en druk ze op de deegrand.

Bestrijk het vlechtwerk met koffiemelk.

Bak de vlaai 30-40 minuten op een rooster in het midden van de oven.

Dek de vlaai, als de bovenkant te donker dreigt te worden, met beboterd aluminiumfolie af.



Dit gebak kan zowel warm als koud worden gegeten.