Home > Recepten

Bruidstaart deel 2 (de dag zelf)

voor de crème au beurre:

125 gr boter

vanillemerg of vanillesuiker

2 theelepels koffie-extractpoeder

20 gr cacao of gesmolten couverture, essence of likeur

(kleurstof)



voor het eiwitglazuur:

100 gr poedersuiker

enkele druppels citroensap of essence of likeur

1 of meer druppels kleurstof

1 eiwit of wat minder



voor het glazuur:

400 gr gezeefde poedersuiker

2-3 eiwitten

citroensap of marasquin
  • Omschrijving recept: Gebak

Bereiding

Crème au beurre:

Roer de boter met 50 gr gezeefde poedersuiker tot room en meng er het smaakgevende bestanddeel door.

Als dit een vloeistof is, zoals koffie-extract, voeg het vocht dan druppelsgewijs toe en roer telkens tot het gelijkmatig met de boter is vermengd.

Gebruik bij koffie of cacao 75 gr suiker.

Laat de crème au beurre afkoelen en stijf genoeg worden om haar voor spuitwerk te gebruiken.

Als de crème te sterk is gekoeld, laat ze het vocht weleens los; wordt ze dan iets verwarmd en geroerd, dan wordt ze weer goed.

Snijd de taarten in 2 of 3 lagen, bestrijd de lagen die op elkaar komen met crème au beurre en druk ze stevig op elkaar.



Eiwitglazuur:

Zeef de poedersuiker en roer die met het ongeklopte eiwit en het citroensap of de essence of de likeur tot het glazuurpapje glanzend is.

Kleur het glazuur naar verkiezing (roze voor frambozen- of rozensmaak, geel voor citroen, sinaasappel en ananas, groen voor marasquin- of amandelsmaak).

Leg de garnering klaar, zodat u deze snel kan aanbrengen.

Giet het glazuur over het gebak, laat het uitlopen en strijk het met een plat gehouden mes verder uit.

Leg de garnering erop voordat het glazuur stijf is.

U kunt de staande kanten van de taarten voor het glaceren met een plak marsepein bedekken.

Werk de randen van de taarten af, bijvoorbeeld met een parelrandje van glazuur en spuit op de liggende vlakken een opschrift.

Vermeng voor het glazuur voor het spuiten van opschriften of figuren de poedersuiker met zo weinig mogelijk eiwit goed tot een dik, taai en glanzend papje ontstaat.

Meng er het citroensap of de marasquin door en roer het glazuur glanzend.

Doe het glazuur in een van papier gevouwen puntig zakje, waarvan een klein puntje is afgeknipt.

Vouw de bovenkant dicht en rol het op, waardoor het glazuur er langzaam schrijvend kan worden uitgedrukt.

Zet in de bovenste cake een glazen buisje met de lelietjes.

Neem hiervoor, bijvoorbeeld met een appelboor, direct na het glaceren wat glazuur en deeg weg.

Leg om de taart, op de taartrand, een paar kleine takjes asparagus of houd de taart geheel wit.

Maak de taart voor een gouden bruiloft licht goudgeel en kies ook bloempjes in deze kleur.