Home > Recepten

Engadiner Nusstorte 1

Voor het deeg:

100-125 gr ongeraffineerde rietsuiker

1 klein ei

1 eidooier (voor het bestrijken)

de geraspte schil van 1/2 citroen

een snufje zout

350 gr fijn tarwemeel of gebuild meel, of een mengsel van beide

150 gr zachte boter



Voor de vulling:

75 gr ongeraffineerde rietsuiker

1 eetlepel water

175-200 gr walnoten

1 dl slagroom

1 1/2 eetlepel bloem

1/2 dl melk

50 gr honing

een springvorm van 26 cm doorsnee
  • Omschrijving recept: Gebak; Zwitsers (Engadin)
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Deeg:

Maak van de bovengenoemde ingredienten (behalve de eidooier) een zandtaartdeeg en laat het bij kamertemperatuur rusten.

Maak intussen de vulling:

Karameliseer de met het water vermengde suiker, zet het vuur uit en roer er snel de noten door.

Stamp ze een beetje fijn en blijf roeren tot de stukjes noot met de suikermassa zijn bedekt.

Roer de room erdoor, breng alles al roerend weer aan de kook en bind de vloeistof met de in de melk opgeloste bloem.

Laat de vulling afkoelen en roer er tot slot de honing door.

Maak intussen van ± 300 gr van het deeg een deksel en bekleed de springvorm met de rest van het deeg; gebruik ± 250 gr van het deeg voor de bodem en de rest voor de rand (± 1 1/2 cm hoog).

Verdeel de vulling over de deegbodem en leg het deksel erop.

Druk de randen met de tanden van een vork mooi naast elkaar op elkaar, dan krijgt u tevens een mooie randversiering.

Verwarm de oven voor op 180°C, schuif de taart op de onderste richel en bak hem 30-40 minuten; de taart mag nauwelijks donkerder van kleur worden, alleen langs de rand wat bruin.

Zet de taart in de vorm op een taartrooster en verwijder na 5 minuten de rand van de springvorm.

Neem de bodem pas weg als de taart helemaal is afgekoeld.

Variatie: Vervang een gedeelte (tot de helft) van de walnoten door (geroosterde) hazelnoten.

Tip voor een mooie versiering op het deegdeksel:

Houd 6 halve walnoten en 20 gr van het deeg achter. Werk de taart helemaal af, maar bak hem nog niet. Verdeel de 20 gr deeg in 12 gelijke stukjes en rol daar balletjes van. Vorm elk balletje tot een druppel, druk die op het werkvlak plat (2 mm dik) en breng hierin met de achterkant van een mes nerven aan. Leg de grootste walnoot in het midden op het deegdeksel en de overige langs de rand. Leg aan weerszijden van elke noot een blaadje en bestrijk de blaadjes met wat losgeklopt ei.

Tip: Van de helft van de ingredienten maakt u een kleine taart (20 cm doorsnee), of 10 mini-taartjes van 7 cm doorsnee.

Notities

Deze gedekte, platte taart uit het Zwitserse Engadin is in folie verpakt op een niet te warme plaats wekenlang houdbaar.

Eet de 'turta di nusch' pas als hij tenminste 3 dagen oud is en serveer maar heel kleine stukjes, want de taart is zoet en nogal machtig.

Deze walnoottaart is zeer geschikt om cadeau te geven; versier het deksel dan met deeg en noten (zie tip).