Home > Recepten

Gember-perenpie

160 gr bloem

1/2 theelepel zout

75 gr boter

50 gr krenten

2 halfrijpe handperen

1/2 potje gemberbolletjes á 450 gr

1 eetlepel citroenrasp

1 mespunt gemalen kruidnagel

poedersuiker (strooibus)

1/2 eetlepel boter om in te vetten

2 eetlepels bloem om te bestuiven
  • Omschrijving recept: Gebak
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Houd 1 eetlepel bloem achter voor de vulling en zeef de rest met het zout boven een kom.

Voeg de boter toe en snijd die met 2 messen in kleine blokjes.

Roer er 5 eetlepels koud water door en kneed het met een koele hand snel tot een samenhangend deeg.

Laat het deeg in koelkast afgedekt 30 minuten rusten.

Was de krenten in een zeef en laat ze goed uitlekken.

Schil de peren, halveer ze, verwijder de klokhuizen, snijd het vruchtvlees in blokjes en doe die in een kom.

Snijd de gemberbolletjes in stukjes.

Houd 2 eetlepels gemberstukjes achter voor de garnering en roer de rest met de krenten, de citroenrasp, de kruidnagel en de achtergehouden bloem door

de peerblokjes.

Verwarm de oven voor op 175°C en vet de vorm in.

Bestuif het aanrecht en de deegroller met bloem.

Verdeel het deeg in 2 iets ongelijke stukken en rol het grootste deel uit tot een ronde lap van 24 cm doorsnee.

Bekleed de vorm met de deeglap, zodat het deeg iets over de rand hangt en schep de vulling in de vorm.

Rol de rest van het deeg uit tot een ronde lap van 20 cm doorsnee, leg de deeglap op de vulling en plak de deegranden met water op elkaar.

Snijd overtollig deeg langs de rand weg.

Druk de deegranden met een vork aan en prik gaatjes in het deegdeksel.

Verdeel de gemberstukjes over het deegdeksel en bak de gember-perenpie in het midden van de oven in ± 30 minuten lichtbruin en gaar.

Laat de pie in de vorm 15 minuten afkoelen en neem hem dan uit de vorm.

Snijd hem in 4 punten, zet die op de borden en bestrooi ze met poedersuiker.

Notities

Serveer ze eventueel met een bolletje roomijs.

Benodigdheden

een lage taartvorm, doorsnee 20 cm een deegroller