Home > Recepten

Kwarktaart, Holger's

Voor het deeg:

250 gr bloem

125 gr suiker

1 eidooier

125 gr boter

1 theelepel bakpoeder (of wat meer)

1 zakje vanillesuiker



Voor de kwarkvulling:

125 gr boter

250 gr suiker

1 eetlepel griesmeel

5 eieren

citroensap (naar smaak - het is beter om niet te veel te gebruiken)

750 gr kwark

1 pakje vanillesuiker
  • Omschrijving recept: Gebak
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Meng de bloem en het bakpoeder door een zeef met elkaar.

Vermeng de rest van de deegingredienten met elkaar tot er 'strooisel' (een korrilig deeg) ontstaat.

Doe de helft daarvan in een grote, ingevette springvorm, druk het goed op de bodem aan en bedek ook de randen van de vorm met het strooisel.

Scheid de eieren.

Vermeng de suiker, de boter, de dooiers en het griesmeel met elkaar en spatel er dan de kwark en het citroensap door.

Klop de eiwitten in een aparte kom stijf en spatel ze door het kwarkmengsel tot een luchtig mengsel ontstaat.

Giet dit mengsel in de vorm en doe de rest van het strooisel hier bovenop.

Bak de taart ± 1 uur (soms duurt het wat langer) in een op ± 160°C voorverwarmde oven.

De taart is goed, als het binnenste van de taart bijna droog is (test met een breinaald).



Opmerkingen:

De taart moet rustig worden gebakken. Het is beter om de taart wat langer in de oven te laten, dan hem er precies na een uur uit te halen.

Als de taart te kort in de oven staat, zakt hij bij het aansnijden in (de binnenkant blijft dan namelijk vloeibaar).

De taart rijst sterk, maar zakt ook weer sterk in. Het is het beste om de taart in de uitgeschakelde oven iets te laten afkoelen.