Home > Recepten

Shehed tukra (Honingkoekjes uit India)

250 gr zelfrijzend bakmeel

50 gr ghee of boter

1/2 theelepel geraspte nootmuskaat

een snuf gemalen kaneel

1 1/2 dl melk

plantaardige olie om te frituren

4 eetlepels heldere honing

5 cm pijpkaneel

4 kruidnagels

het zaad van 4 kardemompeulen
  • Omschrijving recept: Koekjes; Indiaas
  • Aantal Porties: 6
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Zeef het meel in een kom.

Smelt in een steelpan de ghee of boter op laag vuur en roer de nootmuskaat en de kaneel erdoor.

Voeg dit met de melk aan het meel toe en meng het met de handen tot een stevig deeg.

Kneed het minstens 5 minuten.

Rol het deeg tot 1/2-1 cm dik uit en snijd het in vierkanten van 3 cm. Verhit in een koekenpan 1 1/2-2 cm olie en frituur de koekjes goudbruin.

Verwarm intussen in een schone steelpan de honing met de kaneel, de kruidnagels en de kardemom zachtjes 3-5 minuten tot de honing het aroma van de specerijen heeft aangenomen.

Schep de gebakken koekjes met een schuimspaan uit de olie en laat ze op keukenpapier snel uitlekken.

Leg ze op een schotel en zeef de gekruide honing erover.

Laat de honingkoekjes afkoelen alvorens ze te serveren.

Notities

Deze zoete honingkoekjes worden in India meestal als snack geserveerd, maar ze zijn ook een aardig dessert voor bijzondere gelegenheden. Zoals het meeste gebak, zijn ze vers het lekkerst, maar ze blijven in de koelkast wel een week houdbaar.