Home > Recepten

Koravapuusut (Finse oorvijgen)

Voor het deeg:

500 gr bloem

1 theelepel zout

1 zakje gedroogde gist

50 gr suiker

1/2 eetlepel gemalen kardemom

± 2 dl melk op kamertemperatuur

1/2 ei

75 gr boter

100 gr rozijnen

Voor de vulling:

25 gr boter

50 gr geschaafde amandelen

kaneel

2 eetlepels suiker

1/2 ei
  • Omschrijving recept: Broodjes; Gebak; Fins
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Strooi de gezeefde bloem in een hoge mengkom en roer het zout erdoor.

Maak een kuiltje in het midden en strooi er de gist, de suiker en de kardemom in.

Giet er de melk en het losgeklopte ei op en begin met een houten lepel van binnen naar buiten te roeren.

Voeg er dan de zachte boter aan toe en kneed alles tot een samenhangend deeg.

Kneed er tot slot de goed gewassen en met keukenpapier gedroogde rozijnen door.

Laat het deeg onder een vochtige doek 1 uur rijzen tot het 2 keer zijn volume heeft gekregen.

Kneed het deeg opnieuw door en rol het vervolgens uit tot een rechthoekige lap van ± 1/2 cm dik.

Bestrijk de bovenkant met zachte boter en strooi er de geschaafde amandelen, kaneel en de suiker op.

Rol de lap op, snijd er driehoekjes van en leg die op een met bakpapier beklede bakplaat.

Laat het deeg op een warme plaats opnieuw 20 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 225°c.

Bestrijk de driehoekjes tot slot met losgeklopt ei, zet de bakplaat midden in de hete oven en bak de oorvijgen in ± 10 minuten gaar.

Serveer ze warm.