Home > Recepten

Sfoof (Libanese sprits met saffraan)

250 gr boter

450 gr bloem

450 gr suiker

2 theelepels bakpoeder

1 theelepel saffraan (als u niet genoeg saffraan heeft, kunt u het aanvullen met kurkuma)

1/2 theelepel zout

1 1/2 dl melk

1-2 eetlepels melk

1-2 eetlepels pijnboompitten
  • Omschrijving recept: Koekjes; Libanees
  • Aantal Porties: 40
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Smelt de boter, zet de pan in een bak met koud water en laat de boter tot lauwwarm afkoelen.

Zeef de bloem met de suiker, het bakpoeder, de saffraan en het zout en klop de boter door het bloemmengsel tot de bloem goed vochtig is geworden.

Wrijf het mengsel tussen uw handpalmen en kneed de boter door de bloem tot alle klontjes zijn verdwenen (het moet aanvoelen als grof masmeel); dit kan enkele minuten duren, maar het is nodig om de boter grondig door het bloemmengsel te werken.

Maak een aantal kuiltjes in het beslag en verdeel daar 1 1/2 dl melk in.

Roer met een vork tot het vocht is opgenomen, zodat een samenhangende massa ontstaat.

Vet een ovenschaal van 22 x 33 cm in, verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem en druk het stevig aan.

Bestrijk het met enkele eetlepels melk en garneer met de pijnboompitten (zorg, dat de nootjes met een tussenruimte van 4-5 cm op het deeg liggen).

Bak de koek in 30-35 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven lichtbruin (een in het midden erin gestoken tandenstoker moet er schoon uitkomen).

Laat de koek afkoelen en snijd hem in 40 vierkante stukjes met een pijnboompit in het midden van elk koekje.