Home > Recepten

Rijstevlaai 2, Limburgse

Voor de vulling:

1 liter volle melk

160 gr kortkokende rijst

125 gr suiker

1 eetlepel custardpoeder

3 gesplitste eieren

2 eetlepels sinaasappellikeur (bijvoorbeeld Grand Marnier)

1 mespunt zout



Voor de bodem:

15 gr verse of 7 gr gedroogde gist

1 eetlepel suiker

1 dl lauwe melk

250 gr bloem

20 gr boter

1/2 losgeklopt ei

1 theelepel zout

een gladde ingevette vlaaivorm van 28-30 cm doorsnee met een rand van minstens 3 cm
  • Omschrijving recept: Gebak; Nederlands (Limburg)
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Vulling:

Verwarm de melk, strooi de rijst en de suiker erin, breng aan de kook en kook de rijst op laag vuur in 12 minuten gaar.

Los het custardpoeder in 1 eetlepel melk op, roer dit in een straaltje door de rijst en kook het 1 minuut mee.

Laat dit onder af en toe roeren afkoelen.



Bodem:

Meng de gist met de suiker en 4 eetlepels melk en laat dit 15 minuten staan.

Zeef de bloem, maak er een kuiltje in en schenk daar het gistmengsel in.

Voeg de boter en het ei toe.

Strooi het zout op de bloem en schenk driekwart van de melk in het kuiltje.

Roer het om en kneed het tot een soepel deegbal.

Laat die afgedekt met plasticfolie 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 220°C.

Rol het deeg tot een ronde lap uit en bekleed de vorm hiermee.

Prik de bodem regelmatig in.

Dek het deeg af en laat het nog 30 minuten rijzen.

Klop de eidooiers en de likeur door de rijstepap.

Klop de eiwitten met zout stijf en spatel ze snel door de rijstepap.

Schep de vulling op het deeg en strijk hem glad.

Bak de vlaai 25-30 minuten in het midden van de oven.

Laat hem uit de oven ± 5 minuten afkoelen en laat hem daarna op een rooster verder afkoelen.