Home > Recepten

Pannetone

100 gr sultanarozijnen

2 eetlepels rum

150 gr boter

400 gr patentbloem

1/2 theelepel zout

1-1 1/2 dl melk

40 gr gist

4 eetlepels fijne tafelsuiker

1 zakje vanillesuiker

3-4 eieren

2 eidooiers

50 gr fijngesneden bigarreaux

50 gr van elk, fijn gesneden amandelen, oranjesnippers en sukade

boter om in te vetten en te bestrijken

125 gr abrikozenjam

125 gr poedersuiker

1-2 eetlepels rum of citroensap
  • Omschrijving recept: Brood; Italiaans
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Besprenkel de rozijnen met de rum en laat ze 20 minuten wellen.

Doe de zachte boter en het zout in een schaal.

Verwarm de melk tot lauwwarm, roer de gist, de suiker, de vanillesuiker, de eieren en de eidooiers erdoor en giet dit mengsel bij de bloem.

Kneed het deeg ± 5 minuten met de deeghaken van een handmixer.

Meng de bigarreaux, de amandelen, de oranjesnippers, de sukade en de rozijnen door het deeg en laat het afgedekt met een doek op een redelijk warme plaats ± 40 minuten rijzen.

Vet een springvorm van 20-22 cm doorsnee in met boter.

Vorm een dubbele laag bakpapier van 30 x 75 cm tot een koker met de doorsnee van de springvorm, zet die met paperclips en in de springvorm vast.

Roer het deeg met een houten lepel nog eens door en zet het nog 10 minuten weg om te rijzen.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Vul de vorm met het deeg, dek het weer met een doek af en laat het op een warme plaats rijzen tot het de bovenrand van het bakpapier bijna raakt.

Bak de pannetone onder in de oven in 60-70 minuten goudbruin en gaar.

Bestrijk hem tijdens het bakken 2-3 keer met zachte boter.

Dek het brood, als de bovenkant te snel kleurt, halverwege de baktijd met bakpapier af.

Test aan het einde van de baktijd met een dunne breipen of het brood gaar is.

Laat de pannetone nog 5 minuten in de vorm en laat het brood 1 nacht op een rooster afkoelen.

Verwijder het papier pas kort voor het aansnijden van de pannetone.

Bestrijk de pannetone met de abrikozenjam.

Roer een dik glazuur van de poedersuiker met de rum of het citroensap en smeer dat als laatste over het brood.