Home > Recepten

Rabarberschuimtaart

Voor de bodem:

175 gr bloem

85 gr boter in stukjes

25 gr witte basterdsuiker

2-3 eetlepels koud water

Voor de vulling:

700 gr rabarber in stukjes

140 gr witte basterdsuiker

de geraspte schil en het sap van 1 sinaasappel

3 eetlepels maïzena

3 eidooiers

4 eetlepels crème fraîche



Voor de schuim-bovenkant:

3 eiwitten

175 gr witte basterdsuiker

1 theelepel azijn

1 theelepel vanillesuiker

1 theelepel maïzena



Tip: Als het rabarberseizoen voorbij is en u de taart toch graag wilt

maken, kunt u ook rabarbercompote uit een potje (bijvoorbeeld Hak) gebruiken. Het recept moet dan wel enigszins worden aangepast. (Verse rabarber is wel lekkerder en kleurt bovendien ook mooier!).
  • Omschrijving recept: Gebak
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Roer de azijn, de vanillesuiker en de maïzena tot een papje.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Maak het deeg op de gebruikelijke manier en vul er een diepe taartvorm met

een doorsnee van 20-23 cm mee, of een wat ondiepere taartvorm met een

doorsnee van 25 cm.

Bak de taartbodem 15 minuten blind, met behulp van bakpapier en een

steunvulling.

Verwijder de steunvulling en het bakpapier en bak de taartbodem nog 5

minuten.

Breng de oventemperatuur dan terug naar 190°C.

Doe de rabarber, de suiker en de sinaasappelschil en een pan en verhit dit

op zacht vuur tot het sap uit de rabarber loopt.

Doe een deksel op de pan en laat het mengsel 7-10 minuten zachtjes koken,

tot de rabarber zacht is.

Verwijder het deksel, zet het vuur hoger en kook, regelmatig roerend, nog

20 minuten tot een brij ontstaat.

Roer een papje van de azijn, de vanillesuiker en de maïzena.

Meng het sap van de sinaasappel en de maïzena in een kommetje tot een

papje.

Voeg dit aan de rabarber toe en laat het rabarbermengsel zachtjes doorkoken tot het dik is.

Voeg dan de eidooiers toe en laat het mengsel nog 2 minuten doorkoken.

Haal de pan van het vuur, voeg de crème fraîche toe, roer het mengsel goed

door en giet het in de taartbodem.

Klop in een kom de eiwitten met een mixer stijf.

Voeg de basterdsuiker in 4 delen toe en voeg elke keer ook een beetje van

het azijn-vanillesuiker-maïzenamengsel toe.

Klop door tot de meringue dik en glanzend is.

Verdeel de meringue met een lepel over de taartvulling en draai er vervolgens 'punten' aan (dit gaat goed met de achterkanten van 2 theelepels).

Bak de taart nog 12 minuten.

U kunt de taart kan zowel warm als koud serveren.

Als de taart warm wordt geserveerd, moet hij tenminste 10 minuten afkoelen.