Slangenkoek |
|
300 gr bloem zout 50 gr poedersuiker 1 ei 2 eetlepels olijfolie Voor de vulling: 100 gr rozijnen 1/2 dl Vino Santo (medium sherry kan ook) 100 gr amandelen met vlies 50 gr walnoten 100 gr gedroogde vijgen 50 gr gedroogde pruimen zonder pit 50 gr suiker 500 gr appels vet voor het bakblik 1 eidooier 1 eetlepel olijfolie poedersuiker |
|
BereidingZeef de bloem boven het werkblad, druk er een kuiltje in en doe daar een snufje zout, de poedersuiker, het ei en 1 eetlepel olie in.Voeg beetje bij beetje 1 dl water toe en kneed het geheel tot een glad en soepel deeg. Vorm het deeg tot een bal, kwast die met de rest van de olie in en laat hem afgedekt 1 uur rusten. Week voor de vulling de rozijnen in de Vino Santo. Hak de amandelen, walnoten, vijgen en pruimen fijn en vermeng ze met de suiker. Schil de appels, verwijder de klokhuizen, snijd ze in stukjes en meng die, samen met de rozijnen, met de gehakte notenmassa. Vet een bet bakblik in. Rol het deeg op een theedoek tot een plak ter grootte van het bakblik uit. Verdeel de vulling hierover, rol de lap met behulp van de theedoek tot een lange rol op en leg de rol met de naad naar beneden op het bakblik. Prik er op verscheidene plaatsen met en vork in. Roer de eidooier met de olie en een eetlepel water los en bestrijk het deeg hiermee. Zet het bakblik in de op 200°C voorverwarmde oven en bak de koek 40 minuten. Laat de koek in de uitgeschakelde oven nog 5 minuten staan en bestuif hem voor het serveren met poedersuiker. |
Home > Recepten