Home > Recepten

Spekkoek 6

100 gr bloem

7 grote of 10 kleine eieren

500 gr boter

250 gr basterd- of poedersuiker

10 theelepels kaneel

5 theelepels fijne anijs

3 theelepels nootmuskaat

3 theelepels kruidnagelpoeder

3 theelepels gemalen kardemom

2 eetlepels koffieroom

de uit 1 vanillestokje geschraapte zaadjes of 5 theelepels vanillesuiker

zout
  • Omschrijving recept: Gebak; Indisch
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Roer de boter met de vanille en de helft van de suiker tot een glanzende massa.

Splits de eieren.

Klop de dooiers schuimig met de rest van de suiker en klop het eiwit daarna stijf.

Roer vervolgens het boter-vanille-suikermengsel met het geklopte eiwit en de schuimig geroerde eidooiers luchtig door elkaar.

Zeef er de bloem en het zout door en schep het met de melk nogmaals goed om.

Verdeel dit beslag in gelijke delen over 2 kommen.

Voeg aan één kom de kruiden toe. Dit beslag wordt beige-bruin, het andere blijft lichtgeel.

Vet een springvorm van ± 27 cm doorsnee goed met boter in en schep er een dun laagje van het lichte beslag in.

Schuif de vorm op het bovenste rooster onder de grill, die op zijn hoogste stand moet worden gezet (of gebruik de bovenverwarming van de oven, ± 125°C).

Breng, als het beslag gaar is (wat na enkele minuten het geval zal zijn), op de gare laag eenzelfde laagje van het 'bruine' beslag aan.

Herhaal deze handelingen tot het beslag op is.

Nadat ± 5 laagjes zijn aangebracht, moet de springvorm op een lager rooster worden gezet.

De koek is klaar, als het bovenste laagje gaar is.