Home > Recepten

Spekkoek 7

250 gr boter

200 gr witte basterdsuiker

7 eidooiers

75 gr bloem

25 gr maïzena

1 theelepel zout

10 theelepels kaneel

7 eiwitten

3 theelepels gemalen anijs

3 theelepels nootmuskaat

3 theelepels kruidnagelpoeder

4 theelepels kardemompoeder

1/2 theelepel vanillemerg

50 gr boter
  • Omschrijving recept: Gebak; Indisch
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Vet een springvorm van 24 cm doorsnee dun met boter in.

Verwarm de oven voor op 175°C.

Roer de boter met de suiker tot een lichte, romige massa (± 10 minuten met de elektrische mixer).

Klop de eidooiers één voor één door de botermassa.

Zeef de bloem met de maïzena en het zout en spatel ze door de botermassa.

Klop een stevig schuim van de eiwitten en spatel het luchtig door het deeg.

Doe 1/3 deel van het deeg over in een andere schaal.

Vermeng de specerijen en schep ze door de kleinste portie deeg.

Schep een dun laagje van het lichte deeg in de springvorm, zet de vorm op de onderste richel van de oven en laat het deeg in ± 10 minuten gaar worden.

Verhit de grill.

Smelt de 50 gr boter.

Neem de vorm uit de oven, bestrijk de cake dun met boter, schep er een dun laagje gekleurd deeg op en bak dit 3-4 minuten op 10 cm afstand onder de grill.

Bestrijk de cake weer dun met boter, schep er een dunne laag licht deeg op en bak dit onder de grill in 3-4 minuten gaar.

Ga op deze manier door tot al het beslag op is.

Laat de spekkoek in de vorm afkoelen.

Haal hem dan uit de vorm en laat hem op een rooster helemaal koud worden.



N.b.: Spekkoek moet minstens een dag, maar liever nog enkele dagen staan voor hij wordt aangesneden. Verpakt in aluminiumfolie kan hij ook heel goed worden ingevroren.