Home > Recepten

Tarte tatin 3

250 gr bloem

170 gr witte basterdsuiker

zout

225 gr boter

1 ei

1 kg appels (Franse Golden Delicious)
  • Omschrijving recept: Gebak; Frans
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Meng de bloem in een keukenmachine met 75 gr basterdsuiker, een snufje zout, 125 gr boter, het ei en 1-2 eetlepels koud water tot een soepel deeg.

Laat het deeg in folie een half uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Schil de appels, halveer ze en verwijder de klokhuizen.

Snijd de rest van de boter in plakjes.

Verdeel de helft daarvan en van de rest van de suiker over de bodem van een dichte metalen taartvorm met een doorsnee van 26 cm.

Zet de appels met de bolle kant naar beneden op de suiker en verdeel er de rest van de suiker en boter over.

Zet de vorm op zacht vuur en laat de suiker in ± 8 minuten licht kleuren.

Schuif de vorm in de oven en laat de karamel in ± 15 minuten donkerder kleuren en de appels beetgaar worden.

Laat de appels uit de oven afkoelen.

Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap van 30 cm.

Bedek de appels met het deeg en druk het deeg aan.

Bak de tarte tatin in nog eens ± 30 minuten goudbruin en gaar.

Leg een platte schaal op de vorm en keer de taart direct op de schaal.

Lekker met half stijf geklopte slagroom of slagroom met mascarpone.