Home > Recepten

Tarte tatin 4

6 grote appels (Elstar)

citroensap



Voor de taartbodem:

225 gr bloem

1 ei

140 gr koude boter in blokjes

3 eetlepels suiker

een snufje zout



Voor de karamel:

60 gr boter

120 gr suiker



Voor de sabayon:

4 eidooiers

50 gr suiker

1 dl witte wijn

1/4 borrelglas Grand Marnier
  • Omschrijving recept: Gebak; Frans
  • Aantal Porties: 8
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Taartbodem:

Doe de bloem, het ei, de koude klontjes boter, het zout en de suiker in de kom van de keukenmachine en draai een soepel deeg.

Wikkel dit in aluminiumfolie en laat het in de koelkast een half uur rusten.

Schil intussen de appels, snijd ze in vieren en smeer die tegen het

verkleuren in met citroensap.



Karamel:

Leg de boter in een steelpan met dikke bodem, strooi er de suiker over en zet de pan op zacht vuur, zodat de boter smelt en zich met de suiker vermengt.

Roer niet, maar schud even zachtjes met de pan, opdat de suiker de boter opneemt.

Zet het vuur dan 3/4 hoog en wacht tot de karamel bruin is.

Roer nog steeds niet.

Giet de karamel in een dichte bakvorm (dus geen springvorm) en leg de appelparten er dakpansgewijs op met de bolle kant schuin naar beneden. Vul de vorm goed op.

Rol het deeg iets groter uit dan de taartvorm, leg de lap over de appels en druk de randen naar beneden tussen de appels en de wand.

Bak de taart in 45 minuten in een op 200°C verwarmde oven bruin en gaar. Keer hem, zodra hij uit de oven komt om en laat afkoelen.

Warm hem voor het serveren nog 2 minuten op in de magnetron.



Sabayon:

Zet een pan klaar die dient als bain-marie voor de koperen bol.

Doe alle ingredienten in de bol.

Laat het water van de bain-marie niet te hard koken, zet de bol erop en klop met een elektrische handmixer tot een mooie stevige sabayon is

verkregen.

Snijd de taart in punten en giet de sabayon erover en ernaast.

Zorg voor een goede mise en place voor de sabayon!