Home > Recepten

Briochehart met banketbakkersroom, Valentijnse

Voor de brioche:

15 gr verse gist (of 1/2 zakje gedroogde gist)

2 theelepels suiker

1/2 dl lauwe melk

250 gr bloem

1 theelepel zout

2 losgeklopte eieren

125 gr zachte boter in stukjes

75 gr grofgehakte geroosterde hazelnoten



Voor de banketbakkersroom:

1/2 opengesneden vanillestokje

2 1/2 dl melk

60 gr suiker

3 eidooiers

20 gr maïzena

2 dl slagroom



Voor het glaceren:

5 eetlepels rode bessengelei

2 eetlepels geroosterd amandelschaafsel
  • Omschrijving recept: Gebak; Brood
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Brioche:

Roer de gist met de suiker en de melk los tot een vloeibare massa.

Zeef de bloem met het zout klop de eieren los.

Houd 2 eetlepels ei achter.

Doe de rest van het ei met het gistmengsel en de boter bij de bloem en kneed het tot een elastisch deeg dat van de wand van de kom loslaat.

Kneed er met de hand de hazelnoten door en laat het deeg afgedekt op een lauwwarme plaats 30-40 minuten rijzen.

Kneed het deeg dan heel kort door, druk het in de vorm en laat het afgedekt op een lauwwarme plaats 1-1 1/2 narijzen.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Bestrijk de bovenkant van het deeg met het achtergehouden ei.

Bak de brioche 25-30 minuten op het rooster in het midden van de oven.

Stort hem op een taartrooster en laat afkoelen.



Banketbakkersroom:

Breng de melk met het vanillestokje en 40 gr suiker op middelhoog vuur aan de kook en laat het daarna op laag vuur 10 minuten trekken.

Klop de eidooiers en de rest van de suiker dik en schuimig en klop de maïzena erdoor.

Zeef de melk en schraap het merg boven de melk uit het vanillestokje.

Schenk de hete melk al kloppend bij het eimengsel, doe het terug in de pan, breng het al roerend aan de kook en laat nog 2 minuten doorkoken.

Schenk de banketbakkersroom in een schaal, strooi er poedersuiker over en laat het iets afkoelen.

Dek de schaal af en laat het in de koelkast verder afkoelen.

Klop de afgekoelde banketbakkersroom op.

Klop de slagroom stijf en meng hem luchtig door de banketbakkersroom.



Glaceren:

Halveer het briochehart overlangs, verdeel de banketbakkersroom over de onderste helft en leg de andere helft erop.

Breng de bessengelei met 1 eetlepel water aan de kook en laat de gelei oplossen.

Strijk de gelei over het brood, strooi er het amandelschaafsel over en laat de brioche afkoelen.

Benodigdheden

1 ingevette hartvormige bakvorm, inh. 3/4 liter