Home > Recepten

Koekjesvariaties van één basisrecept deeg, vijf

basis:

200 gr bloem

1/2 theelepel zout

100 gr witte basterdsuiker

125 gr koude boter

1/2 ei



amandelkoekjes:

geschaafde amandel

ei



notenrondjes:

water of ei

50 g nougatinekruimels of kokos

cashewnoten

ei



chocolate-chip cookies:

1 reep pure chocola



jambloemen:

jam

ei
  • Omschrijving recept: Koekjes
  • Aantal Porties: 25
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Basis:

Kneed een deeg van de bloem, het zout, de basterdsuiker, de in stukjes gesneden koude boter en het ei.

Verpak het in folie en laat het in de koelkast minstens 1/2 uur rusten.

Rol het deeg op en snijd er plakjes van of rol het uit en steek er koekjes uit.

Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze ± 20 minuten in een op 175°C voorverwarmde oven.





Amandelkoekjes

Bestrijk het uitgerolde deeg met losgeklopt ei en strooi er geschaafde amandelen over. Steek of snijd er figuurtjes uit.



Gemberkoekjes

Kneed 2 eetlepels gembersiroop door het deeg, rol het uit en snijd er rechthoekjes van 5-4 cm uit. Bestrijk elk koekje met een theelepel bakgember.



Notenrondjes

Vorm van het deeg een rol met een doorsnee van 4-5 cm. Bestrijk de buitenkant met water of ei en rol hem door 50 gr nougatinekruimels of geraspte kokos. Snijd de rol in plakjes van 3/4-1 cm dik. Leg ze op de bakplaat, bestrijk ze dun met ei en leg er cashewnoten op.



Chocolate-chip cookies

Hak een reep pure chocolade van 40 gr in stukjes en kneed ze door het deeg. Vorm van het deeg 20 bolletjes, druk ze plat en bak ze goudbruin en gaar.



Jambloemen

Rol het deeg uit en steek of snijd er bloemen uit. Leg de helft van de bloemen op de bakplaat en bestrijk ze met water. Steek uit de rest van de bloemen met een appelboor uit het midden een rondje en leg deze bloemen op het deeg op de bakplaat. Schep in elk rondje wat jam en bestrijk het deeg met ei.