Koekjesvariaties van één basisrecept deeg, vijf |
|
basis: 200 gr bloem 1/2 theelepel zout 100 gr witte basterdsuiker 125 gr koude boter 1/2 ei amandelkoekjes: geschaafde amandel ei notenrondjes: water of ei 50 g nougatinekruimels of kokos cashewnoten ei chocolate-chip cookies: 1 reep pure chocola jambloemen: jam ei |
|
BereidingBasis:Kneed een deeg van de bloem, het zout, de basterdsuiker, de in stukjes gesneden koude boter en het ei. Verpak het in folie en laat het in de koelkast minstens 1/2 uur rusten. Rol het deeg op en snijd er plakjes van of rol het uit en steek er koekjes uit. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze ± 20 minuten in een op 175°C voorverwarmde oven. Amandelkoekjes Bestrijk het uitgerolde deeg met losgeklopt ei en strooi er geschaafde amandelen over. Steek of snijd er figuurtjes uit. Gemberkoekjes Kneed 2 eetlepels gembersiroop door het deeg, rol het uit en snijd er rechthoekjes van 5-4 cm uit. Bestrijk elk koekje met een theelepel bakgember. Notenrondjes Vorm van het deeg een rol met een doorsnee van 4-5 cm. Bestrijk de buitenkant met water of ei en rol hem door 50 gr nougatinekruimels of geraspte kokos. Snijd de rol in plakjes van 3/4-1 cm dik. Leg ze op de bakplaat, bestrijk ze dun met ei en leg er cashewnoten op. Chocolate-chip cookies Hak een reep pure chocolade van 40 gr in stukjes en kneed ze door het deeg. Vorm van het deeg 20 bolletjes, druk ze plat en bak ze goudbruin en gaar. Jambloemen Rol het deeg uit en steek of snijd er bloemen uit. Leg de helft van de bloemen op de bakplaat en bestrijk ze met water. Steek uit de rest van de bloemen met een appelboor uit het midden een rondje en leg deze bloemen op het deeg op de bakplaat. Schep in elk rondje wat jam en bestrijk het deeg met ei. |
Home > Recepten