Home > Recepten

Gembersaus, zoetzuur

4 eetlepels witte suiker

2-3 cm gemberwortel

2 dl warm water

4 eetlepels azijn

1 eetlepel ketjap

1 theelepel maïzena

1 eetlepel gehakte bakgember
  • Omschrijving recept: Sausjes
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Schil de gemberwortel zo dun mogelijk, rasp hem en meng hem door de suiker.

Brand onder voorzichtig roeren de suiker in een pan met een dikke bodem tot karamel (ze moet goudgeel van kleur zijn).

Haal de pan van het vuur en voeg er het warme water bij.

Breng de massa, nadat die met schuimen is opgehouden, opnieuw aan de kook en laat zachtjes koken tot alle karamel is opgelost.

Voeg er de azijn en de ketjap bij en bind de saus met de aangemengde maïzena.

Roer er tenslotte de bakgember door.

Notities

Deze saus wordt o.a. gegeten bij saté babi, gebakken vis en geroosterd varkensvlees en is heel lekker bij gepaneerde garnalen.

Voor de variatie kunt u tijdens het koken van de saus 30 gr goed uitgelekte stukjes gemengde vruchten uit blik mee koken. In Chinese restaurants wordt dit vaak gedaan voor Goe lo Yuk en Goe lo Ha.